Skötseln av parker har gått på sparlåga

Nu är det klart att en ny entreprenör tar över skötseln av gator och parker i Upplands-Bro.

Upphandlingen har dragit ut på ­tiden – vilket medborgarna stundtals har märkt av.

Redan i juni flaggade Upplands-Bro kommun för en skräpigare kommun under sommaren.

– Vi kommer att försöka lösa skötseln efter bästa förmåga. Vi hoppas att invånarna har förståelse för att saker kommer att ta längre tid att fixa än vanligt, sa Ida Mattfolk, teknisk chef på kommunen till Lokaltidningen Mitt i strax innan midsommar.

En överklagad upphandling om vem som ska sköta skötseln av parker, gator med mera i Upplands-Bro gjorde att kommunen den 1 juni stod utan entreprenör när den tidigare entreprenörens avtal gick ut.

Ida Mattfolk varnade för att kommunens personal under sommaren skulle tvingas prioritera de mest akuta åtgärderna.

Har ni hunnit med i sommar?

– Ja, det har vi gjort, även om det har gått lite långsammare, säger Ida Mattfolk när Mitt i förra veckan bad henne summera sommaren så här långt.

Tillsammans med två kommunanställda har två sommarjobbare skött ogräsrensning och tömt papperskorgar i avvaktan på att en ny entreprenör tar över.

Den tillfälliga lösningen har fungerat bra, tycker Mattfolk.

– Det är klart, har vi inte varit i tid har medborgarna ringt och undrat, säger hon.

Carina Emet på Björknäs camping och stugby, med 22 000 gästnätter under en säsong, bekräftar att städning och gräsklippning fungerat bra under sommaren.

– Det har funkat bra, kommunen har anställt två killar som tömt soptunnor och vi själv har klippt gräset vid ett tillfälle. Det har varit så torrt att vi inte behövt klippa fler gånger.

Från 1 oktober tar en ny entreprenör över skötseln av gräsklippning och vinterväghållningen i Upplands-Bro.

I våras kom Förvaltningsrätten, efter att upphandlingen överklagades av andra anbudsgivare, med beskedet att kommunen gjort en korrekt upphandling.

Företaget som kommunen nu utsett som vinnare i upphandlingen, Björnentreprenad AB i Bro, har från 1 oktober ett kontrakt till 2016 med möjlighet att förlänga först ett år och sedan ett år till.

Upphandlingen är värd 8,5 miljoner kronor fördelat på tre år och var enligt kommunen det billigaste alternativet.

Entreprenören ska ansvara för skötsel av kommunens mark och vägar, som vintervägunderhåll, klippning av gräsytor, tömning av papperskorgar, med mera.

Det är klart, har vi inte varit i tid har medborgarna ringt och undrat.Ida Mattfolk teknisk chef