Skotten i Hässelby – snart är alla misstänkta släppta

Den 3 september förra året blev en man i 35-årsåldern skjuten till döds när han satt i sin bil i Hässelby gård. Hans två barn satt i baksätet.  En person åtalades i mitten av januari i samband med utredningen. Men inte för inblandning i mordet, utan för vapenbrott. Under utredningen gjordes nämligen en husrannsakan hos mannen i Hässelby och då hittades vapen.  Tre män har under en tid varit misstänkta på den lägre graden och åklagaren väntas avskriva misstankarna inom en vecka om inget spektakulärt händer i utredningen.
Den 3 september förra året blev en man i 35-årsåldern skjuten till döds när han satt i sin bil i Hässelby gård. Hans två barn satt i baksätet. En person åtalades i mitten av januari i samband med utredningen. Men inte för inblandning i mordet, utan för vapenbrott. Under utredningen gjordes nämligen en husrannsakan hos mannen i Hässelby och då hittades vapen. Tre män har under en tid varit misstänkta på den lägre graden och åklagaren väntas avskriva misstankarna inom en vecka om inget spektakulärt händer i utredningen.
På eftermiddagen den 18 april 2015 blev en man skjuten på en lekplats i korsningen Enspännargatan-Astrakangatan i Hässelby gård.  När polisen kom dit fanns inga spår av vare sig förövare eller offer, men senare dök en skottskadad man upp på ett sjukhus.  Sju personer greps senare. Flera av dem har enligt polisen kopplingar till de kriminella nätverken i västerort. Misstankarna gällde mordförsök och grovt vapenbrott.  I somras åtalade fyra av männen, men inte för mordförsök. Brotten gällde i stället bland annat grovt vapenbrott då polisen hittade två pistoler och över tusen skarpa patroner i samband med gripandet.
På eftermiddagen den 18 april 2015 blev en man skjuten på en lekplats i korsningen Enspännargatan-Astrakangatan i Hässelby gård. När polisen kom dit fanns inga spår av vare sig förövare eller offer, men senare dök en skottskadad man upp på ett sjukhus. Sju personer greps senare. Flera av dem har enligt polisen kopplingar till de kriminella nätverken i västerort. Misstankarna gällde mordförsök och grovt vapenbrott. I somras åtalade fyra av männen, men inte för mordförsök. Brotten gällde i stället bland annat grovt vapenbrott då polisen hittade två pistoler och över tusen skarpa patroner i samband med gripandet.
Den 11 juni förra året inträffade en skottlossning mitt på dagen och mitt bland centrumbesökarna på Hässelby torg.  Lokaltidningen Mitt i rapporterade direkt efter händelsen att två personer i folkvimlet skadades lindrigt av rikoschetter.  Vid ett tillfälle var två personer misstänkta, men en av dem avskrevs från misstankarna. Den man i 20-årsåldern som under hösten var misstänkt avskrevs från misstankarna i december förra året. Enligt åklagaren saknades bevis på vem som höll i vapnet och förundersökningen lades ned i sin helhet.
Den 11 juni förra året inträffade en skottlossning mitt på dagen och mitt bland centrumbesökarna på Hässelby torg. Lokaltidningen Mitt i rapporterade direkt efter händelsen att två personer i folkvimlet skadades lindrigt av rikoschetter. Vid ett tillfälle var två personer misstänkta, men en av dem avskrevs från misstankarna. Den man i 20-årsåldern som under hösten var misstänkt avskrevs från misstankarna i december förra året. Enligt åklagaren saknades bevis på vem som höll i vapnet och förundersökningen lades ned i sin helhet.
Tre skottlossningar på öppen gata skakade Hässelby förra året. En på en lekpark, en på Hässelby torg och en mot en bilist med två barn i baksätet.

De två förstnämnda utredningarna har lagts ned helt, och det ser inte ljust ut för den tredje enligt åklagaren.

Först lades förundersökningen angående förra vårens skottlossning på lekparken i korsningen Astrakangatan/Enspännargatan i Hässelby gård ner.

Nu har även utredningen av skotten på Hässelby torg lagts ned i sin helhet.

– Det gick inte att bevisa vem som hade skjutit, säger åklagaren Tobias Kudrén.

Då återstår bara en utredning av de uppmärksammade skottlossningarna på öppen gata i Hässelby gård förra året: en man som hade sina två barn i baksätet när han sköts till döds i sin bil i september.

Men även den här utredningen är snart tillbaka på ruta ett, enligt åklagaren Lotta Karlsson.

– Det går inte så jättebra, det finns tre skäligen misstänkta, men vi tror inte att vi kommer så mycket längre. Vi har några fler utredningsåtgärder att vidta innan jag beslutar om de ska vara fortsatt misstänkta. Men det ser inte ljust ut, säger hon.

Två män är misstänkta för anstiftan till mordet och en är misstänkt för att ha utfört det.

– De förnekar all inblandning och vetskap, säger Lotta Karlsson, som tror att hon kommer att avskriva männen från misstankarna inom en vecka.

Däremot kommer utredningen inte att läggas ned helt.

– Man lägger inte ner en mordutredning på det sättet, men det kommer inte att ske något jättearbete, säger Lotta Karlsson.

Gemensamt för många skottlossningar på öppen gata i västerort är att polisen i ett tidigt skede har fattat misstankar om vilka som ligger bakom brotten, men att bevisen inte räcker. Att de som misstänks vara inblandade ofta inte pratar med polisen gör brotten särskilt svårutredda.

– De ärenden som jag har haft på mitt bord har handlat om skjutningar där kriminella skjuter och de här personerna vill inte samarbeta med polisen, säger åklagaren Tobias Kudrén.

Michael Palmqvist på för grova brott på polisområde Nord, som innefattar västerort, Järva och länets nordvästra kommuner, är inne på samma linje.

– I gängrelaterade uppgörelser bland kriminella nätverk är det sällan många som vill prata, de lever ett liv utanför samhället där man inte spelar tillsammans med polisen, säger han.

Michael Palmqvist menar att det därför är extra viktigt att andra vittnen anmäler och vittnar vid sådana här brott.

– Det gäller att våga höra av sig till polisen, det är lite det som är grundbulten i vårt demokratiska samhälle, att vi kan uttrycka det vi ser och känner, säger han.

Kan det vara farligt att vittna vid sådana här brott?

– Jag skulle inte säga att det är det, mig veterligen kan jag inte komma på ett enda ärende där vittnen har fått repressalier, säger Michael Palmqvist.

Den senaste tiden har Hässelby klarat sig från skottlossningar.

– Det kan bero på att några av aktörerna har suttit inlåsta, men det handlar också om tillfälligheter. Sedan har vi ju varit aktiva i satsningen Speedway och med ökad synlighet ute i Hässelby och det har också varit viktigt, säger Michael Palmqvist.