Skotten i Bro: ”Vi har problem som vi måste lösa”

Skjutning Bro
Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) finns under dagen tillgänglig i Bro Centrum.
Det har bara gått lite mer än en vecka sedan förra skjutningen i Bro. Då blev en ung man skjuten i foten, men i natt var utgången mycket värre då två män avled av sina skottskador.
Nu berättar kommunstyrelsens ordförande hur man vill stoppa våldet i Bro.

Grannar kring Bro Centrum vittnar om ett 15-tal skott i närheten av Norrängens förskola. Och polisen bekräftar alltså två döda.

På plats på torget i Bro, bara ett stenkast från platsen för skjutningarna, fanns under förmiddagen kommunstyrelsens ordförande , Fredrik Kjos (M). Tillsammans med trygghetsvärdar, frivilliga vuxna och polisen har han beslutat att öppna upp den gamla polisstationen där Broborna nu har möjlighet att komma in och för samtal och få mer information.

Ett stort område kring Norrängens förskola var under lunchtid fortfarande avspärrat.

Ett stort område kring Norrängens förskola var under lunchtid fortfarande avspärrat.

– Vi använder mycket av de resurser vi har, i det här fallet Brobyggarna och trygghetsvärdar som är kommunalt anställda. Sedan finns det en hel del frivilliga som stödjer kommunen nu. Alla aktiveras just nu och drar sitt strå till stacken.

Det gick alltså mindre än två veckor mellan skjutningarna. Och nu förklarar kommunstyrelses ordförande att det finns en färsk framtagen handlingsplan mot det ökade våldet i Bro.

– Det finns ett pågående samtal om ökad polisiär närvaro nu. Men egentligen är det fel dag att svara på den frågan. Då blir det ett utspel från min sida, vilket inte är så lyckat.

När Mitt i tidigare i år pratade med de boende i Bro vittnade flera om att just centrumet är en otrygg plats. Dålig belysning och lite folkliv hade enligt dem gjort att kriminella element rör sig här på efter mörkrets inbrott. Det är en bild som Fredrik Kjos känner igen. Han förklarar att man nu jobbat fram en strategi kring det sociala våldet i Bro.

Vi kan konstatera att vi har sociala problem i Bro och de måste vi hantera.

– Det kommer märkas både på kort och lång sikt. På kort sikt handlar det om hur många väktare vi ska ha och var. Men också belysning och kameror.

Men det som Fredrik Kjos vill fokusera mest på är de långsiktiga åtgärderna för att skapa en förändring i den sociala miljön i centrala Bro.

– Vi kan fortsätta släcka bränder. Men det kommer inte lösa något på sikt. Vi kan konstatera att vi har sociala problem i Bro och de måste vi hantera.