ANNONS

Skottet gick rakt in i en balkong

En kula från 24-åringens pistol träffade en inglasad balkong på Ålgrytebacken. Mannen som bor i lägenheten var hemma men skadades inte.
En kula från 24-åringens pistol träffade en inglasad balkong på Ålgrytebacken. Mannen som bor i lägenheten var hemma men skadades inte.
I höst har en våldsam konflikt rasat mellan två kriminella gäng i söderort. Nästa vecka möts de i rätts­salen.

En 24-åring är åtalad för skott mot en bil i Bredäng. En ­kula var dessutom nära att träffa en man i en ­lägenhet.
ANNONS

”Hej, jag har blivit beskjuten, jag sitter i bilen, jag blir jagad … bilen är helt söndersmattrad.”

Samtalet kom in till polisens ledningscentral klockan 10.40 den 15 oktober. Mannen som ringde hade några minuter dessförinnan hämtat upp en vän på ­Ålgrytevägen i Bredäng. När de körde ut från parkeringen mötte de en silverfärgad Audi med tonade rutor. Strax därefter hördes flera höga smällar och två hål slog upp i vindrutan på passagerarplatsen.

”Jag kände kulans vinddrag i håret”, sa Bredängsbon ­efteråt i förhör.

De kraftiga smällarna fick många i området att reagera. En flicka som var hemma från skolan har berättat för polisen hur hon genom fönstret såg en svartklädd man nere på vägen med en pistol i händerna. Efteråt fann polisen sex tomhylsor på marken och skotthål i ett träd. En kula gick dessutom genom glasrutan på en balkong på Ålgrytebacken. Bara några meter därifrån satt en man i sitt vardagsrum och spelade tv-spel.

Knappt en halvtimme efter skotten greps en 24-årig söderortsbo i Hagsätra efter biljakt. I förra veckan åtalades han misstänkt för mordförsök och framkallande av fara för annan.

– De båda personerna i bilen var måltavla för skotten och avsikten var att ha ihjäl dem. Kulan som träffade balkongen innebar en risk för liv eller kroppsskada för den som var i lägenheten, säger åklagaren Johnny Järlefelt.

Polis och åklagare misstänker att skotten har sin bakgrund i en konflikt mellan två kriminella gäng i söderort. Den åtalade 24-åringen är släkt med den man som i september sköts ihjäl i Örby.

– Motivet synes vara hämnd, ­säger Johnny Järlefelt.

24-åringen har i polisförhör erkänt att han sköt, men sagt att det var för att skydda sig själv. Sedan hans släkting blev mördad ska han ha känt sig hotad och ständigt ­burit med sig en laddad pistol. Att han började skjuta var för att en av männen i den andra bilen också hade en pistol, säger han i förhör.

ANNONS

– Hans uppfattning är att hade han inte skjutit de här skotten skulle han ha varit en död man i dag, säger 24-åringens advokat Jonas Granfelt.

I polisens utredning finns dock inga uppgifter om något annat ­vapen. Enligt åtalet hade 24-åringen planerat dådet i förväg. Veckorna före skotten ska han ha setts av polisen i Bredäng flera gånger – bland annat utanför porten där den beskjutne mannen bor.

Avsikten var att ha ihjäl dem.Johnny Järlefelt, åklagare

Fakta

Förstärkt säkerhet vid rättegången

Rättegången mot 24-åringen inleds på måndag, den 30 december.

Enligt åklagaren finns en stark hotbild både mot den åtalade och de två män han misstänks ha försökt skjuta.

Alla tre uppges ha kopplingar till de kriminella grupper i söderort som har legat i konflikt under hösten.

Säkerheten vid Södertörns tingsrätt kommer därför att vara förstärkt under rättegången.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.