Skottkärran som sett stora delar av Österåker

Solkattens maskot; Solkattens fritids; Skottkärra; Socialt experiment; Storskär
Båtluff. Solkattens maskot är nog världens mest beresta skottkärra. Foto: Gunilla Vadlund
Pia Kääriäinen; Ganti; Perstorp, Österskär; Solkattens Maskot; Solskiftesskolan: Åkersberga
Taggdos Cricke Ganti poserar på skottkärran vid Perstorp i Österskär.
Den tillhörande skylten. Foto: Martin Månsson
Den tillhörande skylten. Foto: Martin Månsson
Den har båtluffat, varit med på dop och pysslats om av dagisbarn. Nu är Fritids Solkattens skottkärra hemma i Åkersberga igen - efter en lång resa som Österåkersborna kunnat följa via sociala medier.
– Jätteroligt. Jag trodde att vi skulle hitta den i kanalen, säger Caroline Dancarhäll på Solskiftesskolan.

Man kan spela fotboll på fritids, pyssla eller läsa. Men man kan också plantera tagetes och lite andra blommor i en skottkärra och placera ut den på allmän plats tillsammans med en skylt för att se vad som händer.

Solkattens maskot; Skottkärra; Solskiftesskolan; Fritids, Åkersberga; Österåker

Eleverna på Solkattens fritids pimpade skottkärran i början av maj. Foto: Martin Månsson

Exakt detta gjorde eleverna på fritidshemmet Solkatten på Solskiftesskolan i Åkersberga i början av maj. Skottkärran parkerades vid fontänen i centrum. På skylten stod det ungefär: ”Hej! Jag är fritidshemmet Solkattens rullande maskot. Jag vill se så mycket av Åkersberga som det bara går nu i sommar. Så ta mig med på din färd. Ta gärna en bild och lägg upp på sociala Medier med hashtaggen #SolkattensMaskot”.

Ett socialt experiment

– Det är ett socialt experiment. Vi ville se om folk var villiga att göra detta. Om det skulle funka. Och det gjorde det – vilket är jätteroligt, säger fritidshemsansvariga Caroline Dancarhäll.

Linanäs gästhamn; Solkattens maskot; Solskiftesskolan; Österåker; Åkersberga; Skottkärra

En tysk båtluffare tog ett kort på skottkärran på Linanäs brygga och lade ut bilden på Instagram.

Gensvaret har varit enormt.

– Jag är jätteöverraskad. Jag trodde att inte att skottkärran skulle få leva så länge. Jag trodde att vi skulle hitta den i kanalen, säger Caroline Dancarhäll.

Följts av tusentals

Efter en trög start har skottkärran rest runt, inte bara i Åkersberga utan i stora delar av Österåker. Samtidigt som den följts av flera tusen Österåkerbor via sociala medier.

Wira bruk; Solkattens maskot; Solskiftesskolan; Åkersberga; Österåker; Resa

Personalen på Wira Bruk fotade skottkärran och lade ut den på Instagram innan de körde hem den till Åkersberga.

Solkattens maskot har besökt en gammal vikingaborg, varit med vid ett dop och blivit ompysslad av barnen på Aquarius Montessoriförskola i Österskär. I just Österskär var den länge och väl och glömdes bort ett tag på där den stod parkerad på Trälhavet Båtklubbs brygga. I Åkersberga kyrka försågs den med nya fräscha blommor. En båtluff hanns också med. Första gick färden med Skärgårdsassistansen till Elgön, därefter vidare med Vaxholmsbåten Storskär till Ekholmen för att till sist landa på Linanäs brygga.

Hemlängtan slog till

Sista stoppet för Solkattens maskot blev Wira Bruk. Där slog hemlängtan till och personalen var vänlig nog att se till att skottkärran kom hem till Åkersberga igen.

När eleverna började skolan i måndags var skottkärran där för att välkomna dem.

– Fantastiskt. Det är en väldigt berest skottkärra. Jag tänker att vi vill göra om det. Men nästa år kanske den kan få se andra kommuner, säger Caroline Dancarhäll.