ANNONS

Skövlade kulturskatt på Gotland

ANNONS

En 47-årig man från Kungsängen blev i maj förra året tillsammans med ytterligare två män, från Bålsta och Kolsva, dömd för grovt fornminnesbrott och förberedelse till grovt fornminnesbrott på Gotland.

Det var första gången någon dömdes för denna typ av brott och att det skedde just på Gotland var en anledning till att det rubricerades som grovt.

”Brottet ska även bedömas som grovt av det skäl att det riktas mot just Gotland som är särskilt känt för sin täthet av fornfynd av bland annat silverskatter – vilket gärningsmännen varit väl medvetna om”, skrev åklagaren i sitt åtal.

Med hjälp av mejlkonversationer och dokument som funnits sparade i männens datorer, har man kunnat bevisa att de ända sedan år 2003 förberett sig inför brottet. Under hösten 2009 genomförde de planerna.

Med hjälp av avancerad metalldetektorutrustning och en specialpreparerad personbil har männen hittat och grävt upp bland annat forntida silvermynt, smycken och delar av ett krucifix i silver från 1000-talet. Värdet på fynden uppskattas till mellan 700 000 kronor och 1,2 miljoner kronor.

När delar av krucifixet lades ut för försäljning kunde männen kopplas till brottet.

I maj förra året dömdes Bålstamannen till tio månaders fängelse medan mannen från Kungsängen dömdes till ett års fängelse. Svea hovrätt skärpte straffen till 14 respektive 18 månaders fängelse. Hovrätten ansåg också att männen ska betala skadestånd till staten.

Nu begär männen prövningstillstånd hos Högsta domstolen för att få sina straff sänkta.

Brottet ska även bedömas som grovt av det skäl att det riktas mot just GotlandUr åtalet

ANNONS

ANNONS