Nya skräckboken utspelar sig i Tyresö

Författaren Helena Dahlgren har skrivit en bok som utspelar sig i Tyresö.
Författaren Helena Dahlgren har skrivit en bok som utspelar sig i Tyresö.
Författaren Helena Dahlgren har skrivit en bok som utspelar sig i Tyresö.
Författaren Helena Dahlgren har skrivit en bok som utspelar sig i Tyresö.
Gräv där du står – ett tips som alla skrivande personer fått höra någon gång. Det tog författaren Helena Dahlgren fasta på när hon skrev skräckromanen Orkidépojken som utspelar sig i hemorten Tyresö.

Den ursprungliga inspirationskällan till Tyresösbon Helena Dahlgrens debutroman var kultserien Twin Peaks. Att den skulle utspela sig i Tyresö var inte en självklarhet från början, men när hon började se på sin hemmiljö på ett annat sätt såg hon flera likheter med småstaden i åttiotalsserien. Det är inte bara närheten till skogen hon tänker på.

– Hela Tyresö är ju omgivet av naturreservat och det finns något med skogen som är både vackert och skrämmande, men det är också den här småstadsmentaliteten som finns här. Något jag tänkte på redan som liten var att många aldrig lämnar Tyresö. De blå bussarna går in till stan hela tiden, ändå finns det de som bara åker till stan två eller tre gånger om året, säger Helena Dahlgren.

Teman som återkommer i boken är känslan av utanförskap och att befinna sig i ett gränsland. Huvudkaraktärerna har precis gått ut gymnasiet och befinner sig mitt emellan barn- och vuxenlivet. Berättelsen rör sig också på gränsen till det övernaturliga, samtidigt som den har en hel del självbiografiska drag.

– Det är ganska mycket verklighet varvat med ganska mycket overklighet. Det finns med verkliga platser, till exempel ett gammalt sunkhak som fanns i Tyresö, Curres Corner. Det blir min version av The Roadhouse i Twin Peaks. Jag gillar tanken på att platsen där jag bor får ett lite mytologiskt skimmer över sig. Min erfarenhet är att folk tycker om att läsa om platser de känner igen.

Förutom skogsmiljön finner Helena Dahlgren inspiration i industriområdet där pepparkaksfabriken ligger.

– Jag gillar att gå mellan alla gråa hus och känna den där pepparkaksdoften. Det slår an en melankolisk ton som jag tycker finns i Twin Peaks och som jag har försökt få fram i boken, säger Helena Dahlgren.

Fakta

Populärkultur- och skräckentusiast

Namn: Helena Dahlgren.

Ålder: 37.

Bor: I Bollmora sedan 2007, uppvuxen i Trollbäcken.

Familj: Tvillingdöttrar på 8 år, pojkvän som bor i Norrland.

Husdjur: Delar vårdnad om en katt med exmannen.

Övrigt:

  • Har tidigare gett ut skräcktipsboken ”100 hemskaste”.
  • Samtalar under årets bokmässa med andra författare om ”hemvändarskräck” – när vardagsmiljöerna plötsligt blir kusliga.
  • I oktober startar en bokcirkel om romanen Orkidépojken på Tyresö bibliotek.