ANNONS

Skräckens hus i Kälvesta – vågar du knacka på?

Det finns ett hus i Kälvesta dit ljuset inte når, där namnlösa fasor väntar den som vågar träda in.
Ändå utövar platsen en alldeles speciell dragningskraft på traktens barn. För den som vill bli skrämd på halloween blir inte besviken i familjen Pernsjös hus.
ANNONS

Hesa röster, vinden som viner i spretande grenar, ljudet av käftar som sliter köttstycken från ben.

Och där: en avhuggen hand i en bur, ondskefulla ögon i mörket – och så en olycksbådande gestalt som reser sig och kommer allt närmare…

Halloween i Kälvesta, Mats Pernsjö

Han väntar på dig i familjen Pernsjös halloweenträdgård. Foto.: Anders Göransson

Gasbinda och fejkblod

Den som besöker familjen Pernsjös hus på Tenorgränd i Kälvesta så här års kan räkna med en annorlunda upplevelse.

För fadern i huset, Mats Pernsjö, låter inte skräckens stora dag passera utan att göra något speciellt av den.

– Det började för 5-6 år sedan med att jag skaffade en mask som jag tog på mig när barnen ringde på. De tyckte det var kul så året efter lindade jag gasbinda runt huvudet, stänkte fejkblod över ögonen och famlade fram: ”Är det du? Är det du som har tagit mina ögon?”

Halloween i Kälvesta, Mats Pernsjö

En avhuggen och sårig hand – men varför måste den vara inlåst…? Foto: Anders Göransson

Labyrint genom trädgården

På den vägen har det fortsatt, och växt i omfattning. I år har Mats gjort om hela trädgården till en labyrint, där barnen leds genom rasslande skynken och torra grenar, och konfronteras med allehanda skräckattiraljer, från dödskallar och avhuggna händer till fallna änglar och en otäck, maskförsedd man i blinkande lysrörsljus.

ANNONS

När barnen når fram till huset väntar de verkliga hemskheterna – för dörren öppnas av sig själv och därinne väntar något riktigt ruskigt…

”Wow, du är grym”

Numera vet de flesta barn i grannskapet vad som vankas på halloween, och allt fler vågar sig dit för att bli lite lagom skrämda.

– Jag tycker det är superkul. Man får en massa uppskattning av barnen resten av året: ”Är det du som bor där? Wow, du är grym”, kan man få höra, säger Mats.

Halloween i Kälvesta, Mats Pernsjö

Mats Pernsjö lägger ner massor av tid för att göra halloween till något kul för sina egna och traktens barn. Foto: Anders Göransson