ANNONS

Skräckförlossning slutade i kritik

Mitt i natten fick Vaxholmskvinnan lämna den fullbelagda förlossningen. Två timmar senare föddes barnet med navelsträngen runt halsen.

– Det var ren tur att min dotter överlevde, säger mamman.

Nu får Danderyds sjukhus kritik för agerandet.
ANNONS

Klockan 04.00 den 19 januari 2013. Det är 20 minusgrader ute. Vaxholmskvinnan, som har regelbundna värkar med upp till tre minuters mellanrum, blir hemskickad från den fullbelagda förlossningen på Danderyds sjukhus.

Men hon vägrar att åka hem, då hon känner att barnet är på väg. I stället tar hon och sambon in på patienthotellet, som de betalar själva för.

– Jag hade gått tolv dagar över tiden och fick inte ens sitta kvar i väntrummet på förlossningen. På hotellet kändes det som att jag skulle dö. Jag fick ingen smärtlindring men djupandades genom värkarna. När min sambo ringde till förlossningen för andra gången skrek han i panik att ”nu får ni fan komma hit, barnet kommer”. Sedan föddes vår dotter, med navelsträngen runt halsen, berättar Vaxholmsmamman.

Enligt mamman visste inte barnmorskan och undersköterskan, som kommit till hotellet sex minuter innan dottern föddes, om det fanns syrgasutrustning på hotellet. Men de letade upp utrustningen och fick i gång andningen.

– Det är bara tur att min dotter överlevde och blev oskadd. Vad hade hänt om vi åkt hem? undrar mamman.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) utrett ärendet. Den ger Danderyds sjukhus kritik för att inte ha gett ”en patientsäker vård vid hög arbetsbelastning och vårdplatsbrist.”

Till saken hör att kvinnans första förlossning, när hennes äldsta barn föddes, även den slutade i kritik från Ivo mot Danderyds sjukhus.

Vid det tillfället, 2010, lämnades hon och sambon ensamma i tre timmar på förlossningen, trots att de larmade efter personal. Just därför hade mamman bett om att få slippa bli lämnad ensam när hennes dotter skulle födas 2013.

– Det blev kritiskt den första gången, men förlossningen gick bra, säger mamman.

ANNONS

I ett yttrande till Ivo konstaterar sjukhuset att de borde ha tagit hänsyn till mammans önskemål bättre vid den andra förlossningen.

Giovanka Machuca Munoz, sjukhusets chefsbarnmorska, vill inte kommentera det enskilda fallet.

Men hon berättar att kvinnoklinikens olika avdelningar i dag blivit bättre på att samarbeta, så att till exempel BB fortare tar patienter från förlossningen, vilket frigör fler förlossningsplatser än tidigare.

Personalen har även blivit bättre på att informera om patienthotellet, vars hotellkostnad sjukhuset i dag står för. Nu hänvisar sjukhuset även färre födande kvinnor till andra sjukhus än för ett par år sedan.

Ger ni en trygg vård?

– Ja det kan jag verkligen säga. Vi beklagar detta och sådana här händelser är extremt ovanliga, säger Giovanka Machuca Munoz.

Vad hade hänt om vi åkt hem?

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.