Skräp ska få nytt liv i returparken

Solna och Sundbybergs nya sopstation planeras i Rissne.

Här ska man även kunna ta sig en kopp kaffe och shoppa ­second hand-prylar.

Kläder man vuxit ur, en överbliven brödrost, en trasig cykel ­eller en trave plank. I Stockholms läns första ”returpark” som planeras mellan Rissne­leden och Ulvsundaleden ska inlämnade prylar tas till vara. Här föreslås nämligen en verkstad där ”skräp” repareras och fräschas upp för att säljas.

– Man slänger en massa grejer som kan vara till värde för andra. Det här maximerar möjligheten att återvinna, säger Jonas Nygren (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.

Tanken är att verkstaden, och kaféet, ska sysselsätta 15–20 arbetslösa i samverkan med arbetsförmedlingen.

I dag lämnar Sundbyberg- och Solnabor sina grovsopor på Kvarnkullen i Ursvik, en temporär anläggning som tas ur bruk 2014, då det ska byggas bostäder på platsen.

Jonas Nygren tror att returparken på 10 000 kvadratmeter blir ett lyft för Rissne. Planen är att behålla en del växtlighet och bygga kaféet och butiken i de tysta delarna.

– Det finns några få bostäder som ligger ganska nära, men de flesta kommer att ha utsikt mot en kulle som bevaras. Det här blir ingen återvinningsstation utan ett trevligt besöksmål. Hit ska man kunna ta barnvagnen och gå och fika en söndag, ­säger Jonas Nygren.

Nu går förslaget ut på samråd, och returparken är tänkt att öppna i mitten av 2014.

JÄRVA KROG Fyra väskor med värdeföremål för miljontals kronor. Det blev bytet för tjuvarna som gjorde en räd mot ett hotell vid Järva krog den 25 januari i år. På över­vak­nings­filmen syns hur tjuvarna bär ut väskorna Men en av dem släckte törsten vid en vattenautomat – och lämnade sitt dna på pappersmuggen. Enligt polisen pekar det lugna tillvägagångssättet och oförsiktigheten med muggen på att det rör sig om tillresta brottslingar.

Hit ska man kunna ta barnvagnen och gå och fika en söndag.

Handelsresande bestals vid miljonräd mot hotell

Hemmasittande ungdomar får chans att åka på kollo i sommar

SOLNA Den 20–28 juli anordnas kollo för ungdomar mellan 12 och 16 år som har hög skolfrånvaro. Tanken är att kolloresan ska hjälpa till att bryta den isolering som många ”hemmasittare” upplever.

– I fjol hade vi magdans, yoga och syslöjd utöver allt annat som händer på kollot, säger Matthias Rowe, skolkurator i Solna.

16 ungdomar får plats. Ansökan görs på www.sommarkollo4.me.