Skrapa kritiseras för att skapa otrygghet

Planerna på att bygga ett 16-våningshus med studentbostäder i Tensta möter motstånd.

Från Blå husets håll är man oroliga för att ungdoms­huset helt kommer att hamna i skym­undan.

Intill Tensta centrum, där stadsdelsförvaltningens hus låg innan det revs, planeras en 16 våningar hög byggnad som ska rymma drygt 210 studentbostäder.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om planerna, som ställdes ut för granskning mellan den 20 november och 18 december, då man hade chans att tycka till om förslaget.

Det har inte kommit särskilt många synpunkter, enligt Peter Lundevall, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

– Generellt sett har förslaget tagits emot väl, men vi har fått in ett par kritiska synpunkter, säger han.

Blå husets verksamhetsledare Christer B Nygren och Stefan Persson, arkitekt och lärare på KTH Tensta är två av de kritiska. De anser att Blå huset helt kommer att hamna i skymundan om studentskrapan byggs enligt planerna framför ungdoms- och kulturhuset.

De menar att den höga byggnaden inte alls kommer att ge en ökad upplevd trygghet i Tensta, utan anser tvärtom att säkerhets­läget kommer att försämras då de befarar att det kommer att bli lättare att rikta skadegörelse mot Blå huset om ett högt hus skymmer det.

Något som Peter Lundevall inte håller med om.

– Jag är lite förvånad över deras oro. Det blir ju snarare tryggare med ett hus som står där med ”extra ögon”. Det kommer att vara en mängd fönster mot Blå huset. Trygghetsfrågorna kring Blå huset är en mer komplex fråga och kan knappast direkt härledas till den här tomten där studentbostäderna ska byggas.

Husets höga höjd har också kritiserats för att inte passa in i Tensta. Stadsbyggnadskontoret tycker det är spännande att en privat byggherre kommer till Tensta och vill bygga.

– Förr eller senare ska det byggas något på tomten och vi är glada över att det blir just studentlägenheter. Det här huset blir högre än det andra, vilket blir en klassisk centrummarkör. Det har till och med Stadsmuseet accepterat, och de kan ibland vara restriktiva med sådant, säger Peter Lundevall.

Han räknar med att byggplanen kan tas upp i stadsbyggnadsnämnden i mars för ett antagande.

– Nu behöver vi få några klarläggande om hindersprövning som gäller höjden på huset. På grund av Brommaflyget får det inte bli för högt, och det handlar mest om en formell bekräftelse.