Skräpet flödar över vid återvinningsstationen

Det är inte bara julen som är orsaken till den överfulla återvinningsstationen på Enhagsvägen. Enligt läsare var stationen redan överfull redan före storhelgerna.

Papperskassar med tomflaskor och kartonger med skräp ligger i brun snömodd vid knökfulla containrar. Så har det sett ut de senaste veckorna vid återvinningsstationen på Enhagsvägen mellan Skarpäng och Enebyberg.

– Det har bara blivit värre och värre. Jag var där tre fyra gånger före jul och då såg det nästan likadant ut där. Det har hela tiden varit överfullt i någon eller flera containrar. Folk börjar ju tappa respekten och dumpa annat när det ser ut då här, säger Filip Ekstrand från Enebyberg.

Med så mycket sopor av allehanda slag är det också risk för skadedjur, tror Filip Ekstrand.

– Det ligger ju gamla mjölk- och matförpackningar vid containrarna som kan dra till sig kråkor och råttor.

Han är kritisk till att det kan gå så långt.

– Man börjar ju undra hur det är upphandlat, det borde rimligtvis vara avtalat så att det sker tömning så att det aldrig hinner bli överfullt, säger Filip Ekstrand.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) har ansvar för att behållarna töms och att det ser rent och fräscht. Kommunen upplåter endast marken.

– Jul- och nyårshelgen är naturligtvis den tid på året då vi svenskar konsumerar som mest. Då blir det mycket papper, paket och inte minst glasflaskor. Det blir en extremt hög återvinning, säger Annica Dahlberg, informationschef på FTI.

Tömningen har ökats med 30 procent jämfört med i fjol, just för att möta den ökade mängden avfall, enligt Annica Dahlberg.

Ökad tömning verkar inte ha haft någon effekt här?

– Jag vet inte specifikt vad det beror på just där att det blivit så. Men ibland kan bilar ha stått i vägen.

Nu kan det dock bli aktuellt för FTI att utöka tömningen ytterligare för att förhindra överfulla återvinningsstationer.

– Till nästa jul får vi följa upp varenda station och kolla hur det ser ut för varje område. Eventuellt får vi öka tömningarna.