ANNONS

Här blir skräpet unika cyklar

Nick Dimos
Nick Dimos arbetar med en av sina Board tracker-replikor
framlykta av burk
En gammal kopparburk blev en framlykta. Själva lampan kommer från en gammal pannlampa.
Cykelkonst
En av Nick Dimos kreationer. En fiskgryta har blivit en "bensintank".
framlykta
Fotogenlampan har gjorts om till framlykta på den här cykeln.
cykelkonst
Kopparcykeln, en av Nick Dimos kreationer.
fiskgryta på cykel
Fiskgrytan är enligt Nick Dimos oerhört användbar.
NickDimos
Nick Dimos
En fiskgryta från Ikea, en gammal fotpall och en närmast uråldrig Ericssontelefon – allt kan få nytt liv som en del av en unik cykel.
– Jag hittar alltid saker i grovsoprummet, säger cykelkonstnären Nick Dimos.
ANNONS

Allt började med att hans fru och son gav honom två gamla cyklar, som han fixade till. Nu bara ett och ett halvt år senare har han byggt tolv unika kreationer.

– För mig är det mer än bara fixade cyklar. Det är konstverk, säger han.

Board tracker-replika

Målet från allra första början var att bygga en egen Board tracker Indian, med motor och allting. Men det krävdes några cyklar innan han hittade rätt.

– De första tio försöken blev något helt eget istället. Jag är väldigt nöjd med dem, men det blev inga Board trackers, säger Nick Dimos.

Nu, däremot, har han två nästan färdiga kreationer som är otroligt nära originalet. Men istället för att sätta på en bensinmotor, planerar han att koppla in en elmotor i varje.

– Men för att det ska se ut som en riktig Indian, så har jag byggt en ”fejkmotor” här, berättar han när vi tittar på hans två kreationer i hobbyrummet i flerfamiljshuset som han använder för att bygga sina cyklar.

Board tracker-replika

En nästan färdig Board tracker Indian-replika, som Nick Dimos byggt.

Allt kan användas

Till ”fejkmotorn” har han bland annat använt diverse träbitar som finns i hobbyrummet, men även delar av en gammal motorsåg, från en dammsugare och en gammal klassisk Ericssontelefon från 1920-talet.

ANNONS

– Om man inte visste bättre kan man tro att det är äkta vara. Om du vill köpa en riktig Board tracker behöver du mellan 80 000 och 500 000 amerikanska dollar. Den här har bara kostat mig en bråkdel än så länge, och det tycker jag är riktigt bra jobbat, säger han och skrattar.

Pallar blir framgafflar

Han använder alla möjliga saker för att bygga sina cyklar. En fiskgryta kan bli en bensintank. Stolsben från bortkastade pallar blir framgafflar och en gammal kopparburk blir en framlykta om man kombinerar den med delar från en pannlampa. Det mesta av delarna hittar han på Tradera, på soptippen eller i grovsoprummet i bostadshuset.

– Allt som jag hittar i grovsoprummet försöker jag får användning för, och oftast gör jag det.

Framlykta med kompass

En gammal lykta till en moped fick nytt liv på den här cykel. Nick Dimos satte även dit ett kompass.

Nick Dimos hoppas på att kunna ha en utställning när alla cyklarna är helt färdiga och tanken är att han ska sälja sina kreationer i framtiden. Även om han helst skulle vilja behålla dem.

– Men jag bor i en lägenhet på Södermalm. Jag har inte plats för tolv cyklar här, säger han och skrattar.

”Vansinnigt” att slänga cyklar

Nick Dimos är född och uppvuxen i Australien och har varit en fixare sedan barnsben. Hans kunnande har även kommit till användning för bostadsrättsförening han är medlem i.

Varje år brukar de samla ihop övergivna cyklar som finns i förrådet och som ingen tycks kännas vid. Antingen skänker de bort dem eller så blir de skrot. Men nu tar Nick Dimos hand om dem och reparerar och fixar till de som behövs så att de kan säljas. Pengarna går sedan till hobbyrummet.

– Jag har sett fullt fungerande cyklar slängda på tippen, för mig är det helt vansinnigt, säger Nick Dimos.