Min lokala hjälte

Skräphögen i skogen växer – och ingen gör något

Skräphög Nockeby
Den här skräphögen ligger och växer till sig i Folkaredalen i Nockeby. För mer än en månad sedan hörde en boende i området av sig till kommunen, men inget händer.
I ett skogsparti i Folkaredalen i Nockeby ligger en stor hög med bråte och växer till sig.
En boende i området hörde av sig till kommunen angående högen i början av september, men har fortfarande inte fått något svar.
– Det tillkommer mer och mer skräp och ingen gör något, säger personen till Mitt i.

Den 4 september i år promenerade en Nockebybo längs den asfalterade gång- och cykelvägen genom Folkaredalen. Men det som skulle vara en trevlig tur genom skog och mull blev i stället en promenad till en skräphög.

– Någon eller några har dumpat en massa bråte i skogen. Plåt, tegelstenar, krossat glas och bitar av asfalt har dumpats rakt upp och ner, säger personen som gjorde upptäckten till Mitt i.

I samband med det otrevliga fyndet tog personen en bild på skräphögen och kontaktade kommunen, men har sedan dess inte fått någon som helst respons. Under den tid som passerat sedan den 4 september har personen vid återkommande tillfällen gjort fruktlösa försök till kontakt, och skräphögen bara växer.

– Jag var där i veckan och noterade att mer skräp har tillkommit. Om det ligger kvar till vintern och högen täcks av snö kan ju barn som är ute i skogen och leker skada sig på föremålen, säger personen, och tillägger:

– Kommunen måste ju göra något. Antingen får de se till att hitta den skyldige och be denne göra något åt saken, eller så får de ta bort högen själva. Oavsett vilket så ligger ju ansvaret hos dem tycker man.

Anders Salomonsson, parkingenjör på Bromma stadsdelsförvaltning, är själv förvånad. Enligt honom kontaktades den entreprenör som är ansvarig för underhåll av parker och naturreservat bara några dagar efter att brevet från Nockebybon inkommit till förvaltningen. Men det svar han fick efter att entreprenören varit på plats var att högen var byggmaterial som skulle användas, och därför inte gick att ta bort.

– Som jag förstod det hade löst skräp som plast och annat tagits bort, men resten lämnats eftersom ett byggarbete pågick i närheten. Men av bilderna att döma ser det ju knappast ut som byggmaterial utan som skräp, medger Salomonsson.

Och den ligger fortfarande kvar trots att byggarbetet är avslutat, så vad händer nu?

– Vi får åka ut och titta på det här igen helt enkelt, säger han.