Skräpkorgarna som försvann

Här har någon slängt gamla kläder intill papperskorgen.
Här har någon slängt gamla kläder intill papperskorgen.
Någon har dumpat sitt skrymmande byggskräp vid skräpkorgen.
Någon har dumpat sitt skrymmande byggskräp vid skräpkorgen.
När skräpkorgen redan är överfull av hushållssopor hänger folk påsarna vid sidan i stället.
När skräpkorgen redan är överfull av hushållssopor hänger folk påsarna vid sidan i stället.
Flera skräpkorgar har försvunnit i Skärholmen. Bara stolparna finns kvar.

Men det är inte vandaler som varit framme. Det är stadsdelsförvaltningen.

Att lägga sina hushållssopor i allmänna skräpkorgar är förbjudet, av flera skäl. Dels blir de snabbt överfulla om många dumpar sina privata sopor där, dels lockas både fåglar och råttor av matrester som börjat lukta. Ändå gör många just det.

– Det är ett stort bekymmer här i Skärholmen att mycket hushållssopor slängs i skräpkorgar. Men det gäller inte bara Skärholmen, vill jag betona. Samma problem finns i andra delar av Stockholm, säger tf stadsdelsdirektör Susanne Leinsköld.

I Skärholmen monterade stadsdelsförvaltningen ner cirka tio skräpkorgar i parkområden förra året, där problemen varit stora. Det var skräpkorgar på Svanholmsstigen och Storholmsstigen i Vårberg, på Skärholmsstigen i Skärholmen, på Idrottstigen i Bredäng och på Parkvägen vid Sätra gård. Där finns bara stolpar kvar – för hur länge är oklart.

– Vi diskuterar att beställa skräpkorgar med mindre öppningar, där man inte kan trycka ner stora påsar. Men vi har inte riktigt hittat rätt slags skräpkorgar än, så vi klurar på det, säger Susanne Leinsköld.

Frågan är varför folk släpar runt på sina hushållssopor utomhus. En orsak kan vara att sopnedkasten i trapphusen togs bort för ett antal år sedan, av arbetsmiljöskäl. Sedan dess får man bära sin soppåse till ett soprum eller en behållare på gården.

– Det kan hända att vissa har närmre till skräpkorgarna och inte vill gå en omväg. Vi människor är ju lite lata och bekväma ibland, säger Susanne Leinsköld.

Många blir säkert snopna när de bara hittar en stolpe där de brukat slänga sina godispapper, pappersnäsdukar och snusdosor. Susanne Leinsköld beklagar det.

– Det är tråkigt för dem som vill göra rätt för sig, men det här är ett sätt för oss att lösa ett stort problem, och få folk att förstå att det är viktigt att göra rätt. De dumpade hushållssoporna har blivit färre sedan vi tog bort skräpkorgarna, så det hjälper.