Skratta åt åldersnojor och kärleksproblem

Per Christian Mollan och Ola Wallinder på scenen.
Per Christian Mollan och Ola Wallinder på scenen.
Kärlek, pengar och åldersnojor är problem som många tampas med. I sommar kan vi skratta åt dem, när Molières komedi "Det påtvingade äktenskapet" sätts upp i Vintervikens trädgård och i konditori Lyran.

En gammal gubbe friar till en betydligt yngre kvinna, som drömmer om frihet och rikedomar. Men så får han kalla fötter. Tänk om den unga bruden, Dorimène, gör honom besviken?

Inget går som gamlingen Sganarelle tänkt sig, i 1600-talsdramatikern Molières klassiska komedi ”Det påtvingade äktenskapet”. Den 6 juli är det Stockholmspremiär på stora scenen i Vintervikens trädgård.

– Vi läste flera av hans pjäser och fastnade för den här. Den har ett litet format och är väldigt rolig. Flera av hans favoritkaraktärer finns med – som den gamla gubben, doktorerna, den unga flickan och en Pantalonefigur, säger regissören Micke Klingvall.

Micke Klingvall, som är lärare i fysisk teater på Kulturama, är förtjust i Molières pjäser, eftersom de ger möjlighet att blanda den litterära teatern med den mer fysiska, inspirerad av commedia dell’arte.

– Fysisk teater är mer direkt och tydlig, den utgår inte från texten utan från kroppen. Det är väldigt skoj att låta de två traditionerna mötas. Och vi har haft turen att hitta många roliga ställen att spela på, säger han.

Skådespelare är Ola Wallinder, Amanda Jalmberger och Per Christian Mollan. De ger pjäser nio kvällar i Vintervikens trädgård, den 6–24 juli. Den 27–29 juli ges den på konditori Lyran i Bredäng. Den turnerar också runt i landet.