Skrattet gav Ulla ett långt liv

”Stackars mig! Och stackars Tyresö!”, säger Ulla Johansson när hon får veta att hon är äldst i kommunen.
”Stackars mig! Och stackars Tyresö!”, säger Ulla Johansson när hon får veta att hon är äldst i kommunen.
De gamla visdomsorden ”Ett gott skratt förlänger livet” stämmer väl in på Tyresös just nu äldsta invånare, 105-åriga Ulla Johansson.

– Hon är fantastisk, säger dottern Sonja, 75.

Ulla Johansson bor inte, som man skulle kunna tro, på något av kommunens äldreboenden. 105 år gammal lever hon i sin egen ­lägenhet och klarar sig med dagliga besök av hemtjänsten och sin dotter Sonja.

– Förut löste vi korsord, men nu ser inte Ulla så bra, så nu spelar vi Alfapet för att gnugga våra geniknölar, berättar Sonja.

Hur det kommer sig att Ulla blivit så gammal är inte lätt att svara på. En teori är att hon och den sedan elva år bortgångne maken Harry åt mycket egenodlade grönsaker.

– Han var väldigt intresserad av jorden och startade koloni­odlingar var vi än bodde. Fast när vi bodde i Småland längtade han till Sala och när vi bodde i Sala längtade han till Småland. Han trodde visst att han visste vad han ville, säger Ulla varmt ironiskt och höjer menande på ögonbrynen.

Både hon och Harry var intresserade av motion med mycket cykling, simning och promenader på schemat. Ulla betonar också gärna att hon som hemmafru jobbade mycket och att hon som barn varje morgon före skolan mjölkade korna.

Dottern Sonja gissar att det till stor del är hennes mammas skämtsamma lynne som håller henne pigg. När Lokaltidningen Mitt i:s fotograf fyrar av blixten i Ullas ögon hotar hon till exempel låtsasargt med att krypa under bordet.

Hon bjuder också målande på ljusa minnen från barndomen på landet utanför Sala i början av 1900-talet. Särskilt minns hon dagen då hennes magister lovade att komma och fota henne när han hittade henne med knät fullt av gula små kycklingar som hon lockat dit med flugor som hon halvdräpt i vatten.

– De kunde inte flyga för de var alldeles våta, säger hon och ler pillemariskt.

Hon kommer också ihåg att hon lärde sig att simma genom att först flyta på små flottar av vass. Och att köket i barndomshemmet alltid var fullt av barn.

– På söndagarna spelade vi spel och min pappa brukade trolla för oss alla, säger hon.

Även hemtjänstpersonalen vittnar om Ullas goda humör, otaliga skratt och härligt munhuggande.

– Vi tänker inte på att hon är så gammal som hon är, säger en av dem.

Barnbarnsbarnsbarnen Nicole och Scott, som också de tittar in ibland, brukar kallar Ulla för dubbelmormor.

Mellan dem och Ulla finns tre generationer och när Nicole berättar i skolan om hur gammal dubbelmormor Ulla faktiskt är, händer det att hon inte blir trodd.

På frågan om Ulla känner till att hon är Tyresös äldsta person ­svarar hon att hon aldrig tänkt på det, men så lägger hon till:

– Stackars mig!

– Och stackars Tyresö!

Och så bryter skrattet ut igen …

På söndagarna spelade vi spel och min pappa brukade trolla för oss alla.ulla johansson, 105, har ljusa minnen från sin barndom

Fakta

Fyra invånare firar 100-årsdag i år

I Tyresö fanns det i förra veckan fyra personer som levt mer än ett århundrade.

Ulla med sina 105 år är äldst. De andra tre, även de kvinnor är 103, 101 och 100 år gamla.

Ytterligare fyra personer, två kvinnor och två män väntas fira sina 100-årsdagar i år.

Källa: InfoTorg