Skrev en bok för skilda män

När Ola Ringdahl tänkte tillbaka på sin egen skilsmässa för tio år sedan insåg han att han hade behövt läsa något om skilsmässor riktat till män – och skrev en sådan bok.
När Ola Ringdahl tänkte tillbaka på sin egen skilsmässa för tio år sedan insåg han att han hade behövt läsa något om skilsmässor riktat till män – och skrev en sådan bok.
Varje år skiljer sig nästan 20 000 gifta par i landet, men få böcker i ämnet riktar sig till män.

Det ville Ola Ringdahl, 46, ändra på.

I veckan släpps hans debutbok ”Det blir bra – en manual för skilda män”.

– Jag har skrivit en bok som jag själv hade behövt för tio år sedan, säger han.

Ola Ringdahl är journalist, kommunikationskonsult, speaker­röst, tvåbarnspappa, omgift och numera även författare. I två och ett halvt år har han vid sidan av sitt jobb arbetat med sin debutbok som riktar sig till frånskilda män.

I boken beskriver han svårigheten i att hantera sina egna och barnens känslor på samma gång, hur jobbigt det kan vara att sätta ord på problemen och hur man kan strukturera upp tillvaron efter en skilsmässa.

– Jag tar inte upp själva separationen utan hur man kan gå vidare efter en skilsmässa. Boken ska vara peppande, hoppfull och ge konkreta råd.

Själv skilde han sig 2003 och i boken blandas expertintervjuer med egna betraktelser och upplevelser. Han beskriver bland annat hur han strax efter skilsmässan satt vid en busshållsplats med sin sexåriga dotter samtidigt som hans tårar rann nerför kinderna.

Dottern hade hanterat den första svåra tiden med att vara arg och den här dagen brast det för Ola.

– Jag var ensam, det var tufft och det var tusen saker som rörde sig i huvudet. Jag oroade mig för ungarna, och det tog ett tag innan jag hade processat allt.

När han såg tillbaka på tiden efter skilsmässan föddes idén till boken. Han insåg att han hade behövt något att läsa i ämnet som riktade sig till just män.

– Det ingår inte hos oss att prata med våra vänner om det som är jobbigt, om kriser. Det är vanligare hos kvinnor. De har lättare att erkänna att allt inte är okej, säger han.

– I Amelia och Damernas värld till exempel, kan man läsa mycket om det här. Kvinnor får sina tankar och kriser bekräftade där. Men det finns inget liknande för män.

Boken släpps förlaget Natur och Kultur som får in mängder med manus till böcker inom just självhjälp och psykologi. Men det är få som kommer ut på marknaden.

Sedan några år tillbaka är Ola Ringdahl omgift och bor i Enskede. Efter några delvis svåra år känns livet bra igen, något som även är mantrat i hans bok.

– Det är viktigt att komma ihåg att allt blir bra. När man är ledsen och stressad är det svårt att tänka sig att det blir bra till slut, men det gäller att veta att det kommer att fixa sig.

I Damernas värld kan man läsa mycket om det här. Men det finns inget liknande för män.

Fakta

Ola Ringdahls tips för nyskilda män

1. Sov ordentligt. Livskriser suger mycket energi. Om du ska ha en chans att må bra och få saker att fungera måste du sova ordentligt. 2. Gråt. En bra karl gråter när han behöver. Gör det i ensamhet om du behöver. Vartenda barn vet hur skönt det är efteråt.

3. Var din egen bästa vän. Många män hittar fel hos sig själva, men vi skulle aldrig vara så kritiska till en vän. Påminn dig själv om vad som är bra också.