Skrev kultlåten i Jakobsberg

”Just i dag är jag stark, just i dag mår jag bra”. Klassiska rader signerade Kenneth ”Kenta” Gustafsson.

Nu släpps Arne Hööks bok om Jakobsbergs­profilen. Låten med samma namn skrevs på Sångvägen.

– Jag blev verkligen nyfiken på Kenta, och har gjort ett seriöst försök att fördjupa bilden av honom. Många vet kanske att han var en Hammarbylegend, men få vet nog vem han egentligen var, säger journalisten och skribenten Arne Höök.

Han har skrivit ”Just i dag är jag stark – En bok om Kenta Gustafsson”. I den får man lära känna Kenta på djupet, främst genom livskamraten Eva Blondin som han under en period också var gift med.

– Jag tycker att det ofta har överdrivits om Kentas historia. Han drack några pilsner ibland, men han var aldrig någon alkoholist. Så jag är väl lite småless på allt ihop, men så länge det skrivs positivt så är jag glad, säger Eva Blondin om boken.

I boken medverkar även regissören Stefan Jarl – som Kenta kom att kalla sin allra bästa kompis. Regissören Stefan Jarl skildrade även Kentas och kompisen Stoffes livsöden i filmen De kallar oss mods och dess två uppföljare. Det var efter dem som han blev känd hos svenska folket. Men han är kanske mest känd som ett stort Hammarby-fan.

– Jag har aldrig träffat Kenta, men det är mycket i hans liv som jag känner igen mig i. Jag kommer själv från en missbrukarfamilj och känner många som var precis som Kenta. På det sättet har det varit en väldigt personlig resa, berättar Arne Höök.

Under sin tidiga barndom bodde Kenta hos fosterfamiljer och senare tillsammans med sin mamma och styvpappa, som båda hade missbrukarproblem.

– Kenta tyckte aldrig synd om sig själv. Trots att han hade de sämsta av förutsättningar gjorde han något bra av sitt liv.

I början av 80-talet medverkade han i Melodifestivalen med låten ”Utan att fråga” och producerade efter det tre skivor i rask takt.

– Han var en väldigt skicklig kompositör. Han kunde ha gjort mycket, mycket mer. Det är verkligen skitbra låtar om man verkligen lyssnar på texten.

2001, två år föer sin död, fick Kenta uppleva Hammarbys första, och hittills enda, SM-guld i fotboll för herrar. Innan laget kom in med pokalen på scenen på Med­borgarplatsen spelade Kenta tillsammans med Weeping Willows låtarna ”Bajen” och ”Bajen forever”.

– Intresset för boken har varit stort, jag trodde inte att det skulle bli så här stort. Förhoppningsvis blir det en ny revival för Kenta i sin himmel, säger Arne med ett skratt.

Huset på Sångvägen i Jakobsberg där ”Just i dag är jag stark” skrevs.

Arne Höök, bokens författare.

Fakta