Skridskor uppåt väggarna

Harrfors cykel och skridskoservice i Enskede
Leif Amnesten räknade skridskorna i butiken. Han kom till 1 000, sedan tröttnade han.
Harrfors i Enskede har närmast blivit en institution. I den lilla lokalen på Nynäsvägen är det begagnade skridskor från golv till tak.
– På helgerna är det kö ut på gatan, säger Leif Amnesten.
Men nu tänker han gå i pension.

De där trappstegen ner till källaren leder in till en annan värld. Där inne, i den lilla lokalen på Nynäsvägen är det skridskor från golv till tak. Hockeyrör i stora travar, konståkningsskridskor och långsfärdskängor. I taket hänger hjälmar och hockeyutrustning.

– Jag räknade till tusen skridskor en gång, sedan kom jag till konståkningsskridskorna och då tröttnade jag. Men jag brukar sälja ungefär 1 200 par varje år, säger Leif Amnesten.

Han har drivit Harrfors cykel & hockeyservice i 16 år. Men cykelverkstaden har funnits ända sedan 1945. De första 40 åren låg den vid Sofielundsplan, sedan i den gamla biografen Enskede kvarn ett par hus bort innan den flyttade in i källarlokalen på Nynäsvägen 325 år 1998.

Just nu är det högsäsong för butiken. På helgerna är det kö ut på gatan.

– Det är familjer som vill ut och åka. Så upptäcker de att ungarna har vuxit ut skridskorna från i fjol och föräldrarna hittar inte sina gamla skridskor, säger Leif Amnesten.

Harrfors är en guldgruva för skridskoälskare. Bakom de fina små konståkningsskridskorna hänger ett par skridskor från 1800-talet. Foto: Anna Z Ek

Vi besöker butiken vid lunchtid en onsdag. Då är det betydligt lugnare, men ändå en jämn ström av kunder. Många stammisar. En kvinna vill få monterat vinterdäck på cykeln, en man berättar att han var i butiken med sin pappa när han var liten.

– Jag vill ha ett par grillor slipade, säger en kund och Leif Amnesten försvinner in i utrymmet bakom disken.

Inne med byteshandel

80 procent av alla skridskor i butiken är inbyten. Den som lämnar in ett par använda skridskor får en hundring för det gamla paret och betalar kanske 200-250 kronor för ett par nya nyslipade.

Leif Amnesten märker av ett ökat intresse.

– Det är slut med slit och släng, nu är det inne med att återanvända, säger Leif Amnesten.

Han har ett överskott av skridskor i små storlekar, de i större storlekar är svårare att få tag på.

– Jag har ett par killar som åker runt på loppmarknader, men jag köper inte in lika mycket längre.

Leif Amnesten slipar skridskor. Under skridskosäsongen är Harrfors öppet måndag till onsdag och lördagar, resten av året är det bara måndag till onsdag. Foto: Anna Z EK

Vill att butiken ska vara kvar

Leif Amnesten började sälja skridskor av en slump. I sin ungdom arbetade han som fotograf och sedan i en fotoateljé, men tröttnade på det. Flickvännens pappa hade en sportaffär och då började han där.

Nu är han 70 år och har tänkt att gå i pension.

– Jag har redan jobbat fem år över tiden, nu är det dags. Jag bor på Ingarö och vill slippa åka hit varje dag.

Flera kunder har varit oroliga för att butiken ska försvinna, men Leif ger lugnande besked.

Helst vill jag lämna över nyckeln och gå ut genom dörren.

Leif Amnesten.

– Jag kan inte röja ut allt det här, säger han och blickar ut över myllret i butiken.

Det är inte många centimeters meters fri yta i lokalen.

– Jag vill hitta någon som tar över verksamheten. Helst vill jag lämna över nyckeln och gå ut genom dörren, säger han och skrattar.