ANNONS

Skridskor får vänta lite i Tyresö

Det mildra vädret har gjort att de som vill ge sig ut på isarna bör vara försiktiga.
Det mildra vädret har gjort att de som vill ge sig ut på isarna bör vara försiktiga.
Hittills har kylan som kom i veckan inte räckt till för att pålitliga isar ska läggas sig i Tyresö kommun. I skidspåren är det barmark och på delar av Albysjön glittrar solen, när den visar sig, i vattnet istället för på blankisen.

ANNONS

På vissa håll i Stockholms län är skridskoisarna nu fina, men på Albysjön i Tyresö har isen på stora delar av sjön ännu inte lagt sig.

– Det är så väldigt stort vattenutsläpp från Nyfors, därför är det mycket strömmande vatten. Det är ett ovanligt högt vattenflöde i år. Det brukar lugna ned sig vintertid men det har det inte gjort i år. Det beror på att det har regnat så mycket. Och det har inte heller varit någon tjäle i marken som binder vattnet, säger Stefan Barthelson, enhetschef på naturvårdsenheten, Tyresö kommun.

Osäkra isar

När isen är tillräckligt tjock så plogas Albysjön av kommunen för allmänhetens åkning, men just nu kan det vara farligt att ge sig ut på istäckta delar av Albysjön. Enligt Stefan Barthelson är det dåliga förutsättningar för skridskoåkning även på andra sjöar och han rekommenderar inte att man åker skridskor på dem.

– Vi kan ju inte förbjuda att man ger sig ut på sjöar och åker skridskor, men gör man det, gör man det på egen risk.

Bättre på andra håll

Men för den som är beredd att åka lite längre bort så finns det andra sjöar i söderort med bättre isar. Bland annat på Magelungen och Källtorpssjön är isarna tjockare. Men är man inte en erfaren skridskoåkare kan det ändå vara vanskligt att ge sig ut på isarna.

– Man måste verkligen tänka på säkerheten och ha med rätt utrustning, säger Hans Selin, på idrottsförvaltningen, Stockholms stad.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.