Skridskosäsongen är igång på söderorts isar
Mitt i Söderort har pratat med några som vet.
Om man tänker bort bristen på snö är det en perfekt vintereftermiddag. Två minusgrader, vindstilla och en glödande himmel bakom träden vid sjön Magelungen i Farsta.
Tystnaden bryts av skären från långfärdsskridskor. Det är Sandra Sohlman som är ute och åker tillsammans med dottern Zina Sohlman Mård.
Det känns som man svävar fram
Sandra Sohlman
– Vi bor precis vid sjön. Vi åkte första gången före jul. Sen började vi igen när det fryste på i söndags, men då hade vi flytvästar på oss för säkerhets skull, berättar Sandra Sohlman.
Magelungen är en grund sjö och fryser relativt snabbt.
– På så vis är den bra för den som är osäker. Men man måste vara försiktig vid broarna. Och det fryser långsammare öster om Ågestabron, säger hon.
Vad är tjusningen med skridskoåkning?
– Tystnaden. Fartkänslan. Det känns som man svävar fram.
– Det är roligt, intygar dottern Zina.
Ring och få aktuell israpport
Idrottsförvaltningen i Stockholms stad mäter regelbundet tjockleken på isen på sjöarna Magelungen, Drevviken, Långsjön och Trekanten. När isen är tillräckligt tjock plogar de upp skridskobanor. Den längsta, på Drevviken, brukar vara två mil lång.
Många vana skridskoåkare har redan kört igång. Men vill du vara riktigt säker kan du vänta tills sjöisbanorna öppnar. Foto: Mattias Kamgren
– Vi öppnar banorna först när det är tjugo centimeter kärnis. Fortsätter de här temperaturerna borde vi kunna öppna inom några veckor, säger Hans Selin på idrottsförvaltningen.
Två gånger i veckan läggs de senaste uppgifterna ut på Stockholms stads hemsida och på en telefonsvarare: 08-50845685.
Tunn is på Drevviken
UPPDATERAD: Enligt rapporten som publicerades fredag 12 januari var det mellan tio och tolv centimeter kärnis på Långsjön och Magelungen, och mellan åtta och tio centimeter på Trekanten. På Drevviken är isen fortfarande tunn.
– Ska man åka redan nu gör man det på egen risk. Man måste verkligen tänka på säkerheten och ha med rätt utrustning, säger Hans Selin.
Ispik, isdubbar – och snus
Vad är det då man ska ha med sig ute på isen? Vid Farstabadets brygga möter vi fyra åkare som vet. De kommer från Stockholms skridskoseglarklubb.
– Sällskap, kunskap och utrustning, sammanfattar Mats Grönlund.
Bosse Bredby, Mats Grönlund, Robert Hansson och Markus Karasti har koll på utrustningen. Foto: Mattias Kamgren
Utrustningen han syftar på är ispik, isdubbar, livlina och ryggsäck med en vattentät påse.
– Och så gärna en dosa snus, tillägger Markus Karasti och skrattar.
Fem sjöar på en dag
Den här dagen har gänget betat av fem sjöar i Farsta och Huddinge, med bara korta gångpassager emellan.
– Skridsko ett otroligt lättillgängligt utomhusnöje för oss i Stockholmstrakten tack vare alla sjöar, konstaterar Mats Grönlund.
Skridskor att hyra
En annan populär skridskosjö är Källtorpssjön vid Hellasgården. Där öppnade skridskouthyrningen tidigare i veckan. Uppgifter om istjockleken där, och på andra sjöar i Nacka, läggs ut på Nacka kommuns hemsida en gång i veckan.
Dammtorpssjön och Söderbysjön via kanalsystemet ut till Ältasjön är ett annat omtyckt skridskostråk. Isen på Ältasjön mäts av Nacka kommun. Vad gäller Söderbysjön och Dammtorpssjön har Mitt i inga aktuella uppgifter om tjockleken.