”Skrik – och sikta på knät”

Slå mot strupen, sparka mot knät och skrik nej – högt.

Pia Bogart, instruktör i kampkonsten ving tchun-kung fu, vet vad som gäller när det ­kommer till självförsvar.

Men viktigast av allt är inte styrka och slag – det är självförtroende.

Det började med ett överfall och slutade med en vision: Att få unga tjejer att sträcka på ryggen. När Pia Bogart för åtta år sedan var nära att bli brutalt misshandlad hade hon hållit på med ving tchun-kung fu i knappa tre månader. Hon säger att det räddade hennes liv.

– Hade jag inte kunnat skydda mig vet jag inte hur det skulle ha slutat, säger hon när vi träffas i Dynamic centers träningslokal på Igeldammsgatan.

Efter överfallet fortsatte Pia Bogart att träna, och träna – och träna. I takt med att rörelserna övades in växte också självförtroendet, något hon nu sedan flera år försöker förmedla vidare i sina självförsvarskurser.

– Ving tchun-kung fu skapades av en kvinna och lärs ut av en kvinna till andra kvinnor. Det handlar inte om styrka utan om att försvara sig med hjälp av angriparens egna rörelser, säger hon och berättar att hennes mål är att få tjejer att sluta känna sig som offer.

– Kan du försvara dig kan du också sträcka på ryggen när du går ut, vilket gör dig mindre utsatt. Den här typen av män vill inte ge sig på en stark kvinna – de är ute efter offer, säger Pia Bogart medan hon demonstrerar slag och sparkar på Lokaltidningen Mitt i:s reporter.

Pia Bogarts självförsvarskurser brukar börja med ordet ”nej.” Tjejerna, från 13 år och uppåt, får stå i en ring och skrika. Något som alltid är svårt – till en början.

– När jag börjar skrika nej blir vissa rädda, andra fnissar. Med ­sedan får de fortsätta, skrika och slå på kuddar. Har man tränat på det ligger det närmare till hands när det blir farligt på riktigt, säger Pia Bogart.

Ving Tchun-Kung Fu är den enda kampkonsten som skapats av en kvinna och målet är försvar, och har varit så ända sedan den skapades i Kina för 350 år sedan.

Och när det kommer till att försvara sig mot överfall finns det inte tid till annat än det nödvändiga, menar Pia Bogart.

– Målet är att kunna försvara sig mot den som är starkare än en själv och det bästa försvaret är attack där man kan hantera en större och starkare kraft. Vi lär ut att sikta på mjukdelar, som hals, knän och ögon. Många tjejer frågar: ”gör inte det ont?” när jag demonstrerar och … jo, det gör det. Och det ska det göra, för det räddar dig i den situationen.

1. Sparka mot knät, tryck till och håll kvar foten. 2. Sikta mot halsen. 3. Anfall med fingrarna mot ögon eller ansikte, det paralyserar gärningsmannen. 4 Ett slag mot struphuvudet ger dig också flyktmöjlighet.