ANNONS

Skrönorna om skräckens sjö

Är historierna om skelett och kroppsdelar i Fysingen bara gamla vandringssägner? Vet du något, hör av dig till oss.
Är historierna om skelett och kroppsdelar i Fysingen bara gamla vandringssägner? Vet du något, hör av dig till oss.
En sjö där det dumpades amputerade likdelar och flyter omkring skelett. Det finns många skräckhistorier om Fysingen som spridits bland badande barn och ungdomar.

Mitt i luskade i om det ligger något bakom skrönorna.
ANNONS

Det började med ett inlägg i Facebookgruppen ”Du vet att du är från Upplands Väsby om…”:

”Det sägs att i slutet av 1800-talet så dumpades amputerade kroppsdelar från sjukhuset rakt ut i Fysingen. Vet någon om det stämmer? Det var något jag hörde som ung då jag badade där då någon påstods ha hittat ett skelettben! Drog in mina badbesök till lianen på ön efter det…”

Mitt i Upplands Väsbys nyhetschef är uppvuxen i kommunen och minns själv historierna som berättades när hon var tonåring, och hur hon och vännerna brukade skoja med varandra att de långa algerna som ströks mot benen egentligen var gamla likdelar.

Vi bestämde sig för att luska vidare och gå till botten med ryktena kring Fysingen.

Väsbykännaren Roland Storm hade aldrig hört talas om skräckhistorierna. Men han tipsade om en vaktmästare på Löwenströmska sjukhuset som han arbetat tillsammans med några somrar i början av 1980-talet. Vi ringde upp Väsbybon Thure Tysk – numera pensionär – som arbetat som vaktmästare på sjukhuset sedan 1968.

– Det har jag aldrig hört talas om, säger han. Men jag minns att vi plöjde ner bilar och skräp från sjukhuset nere vid bryggan. Jag vet ju inte vad andra hade stoppat i säckarna förstås! säger han och fortsätter:

– Börjar man gräva där kommer man få upp allt möjligt.

Det fanns ett reningsverk intill sjön. Ibland blev det fullt och avloppsvattnet gick rakt ut i badsjön. Men några dumpade lik och amputerade kroppsdelar från förra sekelskiftet vet han inget om. Däremot minns han att en person drunknade i sjön under hans år på Löwenströmska.

Kerstin Björkman, ordförande i Hembygdsföreningen, känner inte heller till historierna om kroppsdelar och skelett i Fysingen.

ANNONS

– Däremot vet jag att om man var en gravid ung piga förr i tiden så var det en utväg att bli av med barnet, skammen och sig själv att dränka sig i sjön.

Hon känner bara till ett lik som med säkerhet ska finnas i en Väsbysjö.

– Det är en av dem som mördades i Ryssvillan. Tre ryssar dödades och sänktes i Norrviken i början av 1900-talet, två kroppar hittades, en blev kvar.

När det gäller området kring Löwenströmska har hon dock en historia att berätta. Det gäller Trefaldighetskällan som ligger intill Fysingens strand, en grundvattenkälla som kommunen restaurerade 2011.

– När jag besökte den för första gången för drygt 15 år sedan fanns det som ett plankskrank ute i vattnet och på brädorna hängde det pottor. Jag tänker att det varken fanns rinnande vatten eller avlopp förut så det är ju troligt att de sköljde pottor och annat där.

”Börjar man gräva där kommer man få upp allt möjligt.”

Fakta

Skrönorna skrämmer inte djuren

Fysingen är en slättsjö som ligger inom både Sigtuna och Upplands Väsby.

Sjön är en av länets bästa fågelsjöar med ett 100-tal häckande arter.

Det finns gott om fisk i sjön och det har även setts spår av bäver vid inloppet.

En av sjöns badplatser är belägen bakom Löwenströmska sjukhuset.

Området kring sjön är rikt på kulturminnen.

Fakta

EFTERLYSNING!

Har du hört historierna om Fysingen? Vet du mer? Ring eller hör av dig till: upplandsvasby@mitti.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.