ANNONS

22-åring skröt om Arningerånet i sms – frias

De tre rånarna i samband med rånet mot Elgiganten i oktober.
De tre rånarna i samband med rånet mot Elgiganten i oktober.
Höstens andra rån mot Elgiganten i Täby ser ut förbli olöst. En 22-åring misstänktes efter att han skrutit om rånet i sms och hans DNA hittats i flyktbilen. Men flera andra detaljer stämmer inte överens och mannen frias av Kalmar tingsrätt.
ANNONS

Den 13 oktober 2017 klockan 18.56 kom ett larm från Elgiganten i Arninge. Tre maskerade män med gula kepsar hade klivit in i butiken beväpnade med kofot och pistol.

En av rånarna föste en av de anställda framför sig med kofoten riktad mot halsen. Han ville till bunkern, rummet där butiken förvarar telefoner och kassaskåp.

Öppna, annars skjuter jag!

De tre personerna i butiken är fortfarande okända för polisen. Ingen har kunnat åtalas.

Den anställde hade koden till bunkern, men inte till kassaskåpet. Rånaren med pistolen grep då in skrek då ”öppna, annars skjuter jag!” med kolven mot huvudet. Den anställde berättade senare att denne blev fruktansvärt rädd av händelsen då denne inte visste om pistolen var skarpladdad eller inte. När rånarna inte kom in i kassaskåpet beordrade de personalen att börja packa ”bra grejer”.


Utdrag från larmsamtalet:

Polis: Ja. Vad är det ni ser?

Inringare: Vi ser en bil. En silverfärgad bil, med tre killar med gul keps och röda tröjor. Dom trycker in saker helt vilt i en baklucka. Och nu sticker dom.


DNA matchar en smålänning

De tre rånarna försvann sedan iväg i en silvrig BMW med falska plåtar. Den hittades en stund senare några hundra meter bort. I bilen hittade polisen en kofot, pistolen som var en attrapp samt ett par handskar. På handskarna fanns DNA som gav polisen en träff på en 22-årig man från Vimmerby i Småland.

ANNONS

Det visade sig också senare att 22-åringen, kort efter rånet, skrivit till en kvinnlig bekant att han ”var med på det” och att han nu hade ”80 lax på fickan”.

Ett utdrag av sms:en från polisens förundersökning.

Ville ge tjejen dåligt samvete

Men mannen nekar till rånet och frias av också Kalmar tingsrätt.

Mannen menade att han bara ville ge tjejen dåligt samvete för att hon lämnat honom. Handskarna i bilen hamnade där eftersom han stal flyktbilarna och levererade dem till rånarna. Enligt Elgigantens övervakningskameror så stämmer heller inte längden men den misstänkte 22-åringen överens med rånaren på filmen.

Pratade ren svenska

Han är också längre och pratar inte svenska med brytning vilket vittnen i butiken uppfattat att rånaren gjort. Tingsrätten menar också att 22-åringen i sms:en kan ha menat att han var med på rånet som leverantör av flyktbilarna, men inte som en av rånarna i butiken. Det står alltså inte utom rimlig tvivel att 22-åringen faktiskt var i butiken under rånet.

Pistolen som hittades i flyktbilen var en attrapp.

Döms för ett annat rån

Däremot döms han för ett rån i Vimmerby samt för ett antal andra brott. Påföljden blev tre års fängelse.

Några övriga gärningsmän för rånet i oktober har inte kunnat åtalats. Samma gäller för rånet mot samma Elgiganten-butik i augusti. Däremot väntar rättegång mot fyra män som misstänks för rånet mot butiken i december.