(S)kuggbudget på 21 miljoner extra

Jobb, utbildning och barnens bästa.

Det är hörnstenarna i Socialdemokraternas skuggbudget – som är 21 miljoner större än Alliansens förslag.

För två veckor sedan berättade Lokaltidningen Mitt i om Allianspartiernas budgetförslag för 2014. Nu har Socialdemokraterna replikerat.

I onsdags lade de fram sin skuggbudget på kommunfullmäktige.

Det är ett offensivt förslag där driftbudgeten omfattar 21 miljoner kronor utöver majoritetens förslag.

Var kommer de pengarna ifrån?

– Vi har lutat oss mot två saker. Dels att vi tycker att kommunen har haft onödigt stora marginaler de senaste åren. Man har reserverat pengar utan att öronmärka dem. Det andra är att kommunen dessutom har gått med ett överskott om 20 till 75 miljoner de senaste tio åren. Utifrån det perspektivet vill vi avsätta mer pengar till reformer i stället för att lägga på hög, säger oppositionsrådet Freddie Lundqvist (S).

När det kommer till investeringsbudgeten, som är en annan ”penningpåse”, vill (S) satsa hela 110 miljoner kronor mer än de borgerliga partierna.

– Vi har inte sagt nej till någon av majoritetens poster, men vi vill bland annat satsa 50 miljoner extra på fastighetsrenoveringar och 20 miljoner på bulleråtgärder, säger Freddie Lundqvist.

Sett till innehållet vilar skuggbudgeten främst på tre ben: jobb, utbildning och barnens bästa. (S) vill bland annat erbjuda långtidsarbetslösa jobb inom kommunala verksamheter och satsa mer pengar på att garantera ett sommarjobb till de ungdomar som blir utan.

(S) vill också vända det som Freddie Lundqvist beskriver som en nedmontering av skolhälsovården och satsa på fler pedagoger i fritidsverksamheten. Vidare ska föreningar kunna söka pengar från en så kallad barnmöjlighetsfond till inköp av utrustning eller aktiviteter som kostar pengar.

– Vi är en rik kommun, men det finns barn som inte har möjlighet att delta i olika aktiviteter på grund av att det är för dyrt. Det kan handla om att köpa in skridskor som man kan låna, eller bidra till att åka på läger, säger Freddie Lundqvist.

Vi vill avsätta mer pengar till reformer i stället.Freddie Lundqvist (S)