Skulder för snabblån ökar hos kronofogden

Förra året ökade Österåkersbors skulder för snabblån hos kronofogden med 40 procent, jämfört med året innan.

”Sök hjälp” är kommunens råd.

– Jag kan ju märka en skillnad bland de ärenden jag har. Nu har många ofta fler skulder än tidigare – ofta snabblån och blankokrediter utan pant eller säkerhet, säger Christer Lindström, skuld- och budgetrådgivare i Österåkers kommun.

En titt på Kronofogdens statistik visar att skuldbördan för snabblån eller sms-lån hos myndigheten förra året ökat med 40 procent i Österåker jämfört med året innan. Antalet skuldsatta i 18–25-årsåldern ökade från 12 för två år sedan till 27 förra året. Den största gruppen av de 167 personer som hade snabblån som gått till kronofogden 2012 året var i åldern 26–35, den övervägande delen män.

– Det kan stämma. När man är ung man kan det vara så att man har mer sug efter dyra kapitalvaror – motorcykel, bil och elektronikvaror.

Utvecklingen i Österåker följer en trend där snabblån blivit allt vanligare ärenden hos kronofogden. Förra året ökade antalet snabblån hos myndigheten i hela landet med 62 procent jämfört med 2011. Ända sedan 2006, då snabblån utan kreditprövning eller pant introducerades, har kronofogden varnat för att de lockar in människor i skuldfällor. Som jämförelse fick myndigheten 2007 in 1 000 ansökningar om betalningsförelägganden för obetalda snabblån varje månad. 2012 var motsvarande siffra uppe i cirka 4 500.

– Det stora problemet är att man aldrig kommer ner på kapitalet. Du betalar bara räntor och kringkostnader. Så det är klart som tusan att de som lånar ut kan tjäna pengar på de som inte kan betala tillbaka, säger Christer Lindström.

– Det här är ju vad man förr i tiden kallade ockrare.

Vaxholm var tillsammans med Salem de enda kommunerna i länet där skulderna för snabblånen minskade förra året.

– När gäller snabblån är första tipset att tänka efter om man verkligen behöver prylarna man tänker köpa innan man tar lånet. Man ska inte gräva ner sig heller utan söka hjälp om man inte klarar lånen. Vi finns för att ge råd och stöd, säger Christer Lindström.

Fakta

Så mycket ökade skulderna