Skulle begravas i Rönninge – urnan kom bort

Kvinnan skulle begravas hos sin släkt i Rönninge – men urnan från Tyskland kom bort.
Kvinnan skulle begravas hos sin släkt i Rönninge – men urnan från Tyskland kom bort.
Kvinnan skulle begravas hos sin släkt i Rönninge.
Men urnan från Tyskland kom bort i posten och har inte dykt upp.
– Nu har det gått tre veckor och jag tycker att det är så sorgligt, säger sonen till Aftonbladet.

Den 10 juni dog en 83-årig kvinna i Hannover. Hon lämnade efter sig en son, tre barnbarn och sex barnbarnsbarn – som samtliga bor i Sverige. Därför bestämde familjen att hon skulle begravas hos sin släkt i Rönninge.

Den 29 juni skickades paketet med hennes urna från Tyskland, men trots att det har gått över tre veckor sedan det skickades har paketet fortfarande inte kommit fram, berättar Aftonbladet.

– Vi tänker ju ha en grav för mamma men i värsta fall blir den tom för posten har kanske slarvat bort henne, säger sonen, som inte vill framträda med namn, till Aftonbladet.

Kommit fram till Sverige

Enligt försändelsenumret kom paketet fram till Sverige den 1 juli. När sonen matade in försändelsenumret fick han veta att paketet kommit fram till Kramfors, som ligger lite norr om Sundsvall.

– Sedan dess vet jag inte. Jag har ringt till posten tre-fyra gånger per vecka och det tar tid att få en handläggare. I dag fick jag veta att paketet kommit fram till Segeltorp, men när jag ringde in så var det tydligen inte klart att det var där, säger han till Aftonbladet.

Urnan var adresserad till Salems församling i Rönninge, där kvinnan skulle begravas.

– Vi har varit på kyrkogården och hittat en gravplats, vi har ordnat en gravsten som ska till stenhuggaren, men vi vet inte om det kommer att komma någon aska till gravplatsen, säger sonen.

Får skjuta på minnesstunden

Familjen hade planerat att samlas för en begravning i början av juli men nu får de skjuta på minnesstunden.

– Hon är ju värd det – att hela familjen samlas och tänker på henne och har det så trevligt som möjligt. Hon har ju betytt någonting för alla. Varje barn har ju något minne från henne. Därför var vi starkt engagerade i att inte gravsätta henne i Tyskland. Här har vi ju gångavstånd till kyrkogården, säger sonen.

Den tyska begravningsbyrån som kremerade kvinnan och skickade urnan har berättat för sonen att de har gjort allt enligt den standardrutin för hur man sänder folk på sin sista resa. Sonen har begärt ersättning från Postnord.

– För vi lider så pass mycket att de inte bara kan komma undan med att be om ursäkt. Har det gått tre veckor och det är ett sådant fall så får de ta ställning ordentligt, säger han.

Postnord beklagar

Postnords Sveriges vd Anders Holm har sett över fallet och beklagar det inträffade.

– Det är jättetråkigt, och vi beklagar att ett paket har försvunnit. Nu fokuserar vi på att lokalisera paketet, sedan får vi försöka att reda ut vad det är som gått fel. Det här paketet ska komma från Tyskland, så vi ska titta så att det stått rätt adress med gatunummer och postnummer och så vidare. Det är både maskiner och mänskliga ögon som sorterar detta så det kan vara en kombination av de två, men jag vill inte spekulera i vad det kan ha varit, säger Anders Holm till Aftonbladet.