ANNONS

Skulle få hjälp – sålde sex i stället

Flickorna skulle få hjälp på Roslagens elevhem. I stället försvann flera av dem i väg med sexköpare på nätterna.

En av dem är Louise.

– Det kändes hopplöst, som att man inte kom någonstans i livet.
ANNONS

I Sveriges radios dokumentär ”Den fastspända flickan” träder Nora fram. En då 17-årig flicka som rymde från Roslagens elevhem och fick pengar av män hon hade sex med. Ända tills den dagen 2007 då hon brutalt våldtogs av den före detta polischefen Göran Lindberg.

Lokaltidningen Mitt i kan berätta om ytterligare två flickor som vittnar om en outhärdlig situation på hemmet, som vänder sig till ungdomar i åldern 12–17 år med allvarliga psykosociala problem.

Louise, som egentligen heter något annat, kom till Roslagens elevhem som 16-åring. Hon berättar hur hon satt på sitt rum om dagarna, understimulerad utan något att göra.

– Det var som att vi satt i ett förvar, bara skulle vara där utan att göra något. Det kändes hopplöst, som att man inte kom någonstans i livet, säger nu 22-åriga Louise.

En dag tröttnade hon. Tillsammans med en annan flicka tog hon kontakt med några män. När de visste att personalen gått och lagt sig smet de ut till männens bilar.

– Det slutade med att en av killarna ville ligga med mig. När jag skulle gå fick jag betalt, säger Louise.

Personalen tycktes blunda för att Louise rymde. Trots att hon inte skulle lämna hemmet om nätterna lyckades hon fortsätta ge sig av.

– När personalen hade lagt sig smög vi ut och kom tillbaka på morgonen. Vi hade inget liv där på hemmet, berättar Louise.

Elin, som också vill vara anonym, kom som 13-åring till Roslagens elevhem efter många traumatiska år, med tungt missbruk inom familjen, sexuella övergrepp, foster- och jourfamiljer. Här skulle hon återigen bli sviken.

ANNONS

– Personalen byttes ofta ut. När jag väl började lita på någon slutade den personen, säger hon.

Elin bodde på Roslagens elevhem i fyra år. Trots att hon skulle få terapi dröjde det, enligt henne, ett och ett halvt år tills behandlingen började.

– Det är väldigt lång tid. Det hade kunnat gå så mycket fortare om jag fått den hjälp jag skulle få.

Socialstyrelsen har genom åren tagit emot flera anmälningar om situationen på vårdhemmet, både från personal och anhöriga till elever, bland annat om bristande säkerhet och fasthållningar av elever. Socialstyrelsen har riktat viss kritik mot vårdhemmet, som sedan tagit fram planer för att rätta till felen, enligt Socialstyrelsen.

Andreas Fahlberg har tidigare arbetat på Roslagens elevhem. Enligt honom kände personalen till rymningarna. Likaså visste de om prostitutionen, menar han.

– Man visste. Men vi fick inte skriva det i rapporterna. Den som gjorde det riskerade att få sparken. Negativa saker om företaget skulle inte komma fram, säger han.

Lyckades vårdchefen inte få bort den som ändå valde att rapportera, spreds lögner om personen, hävdar Andreas.

– Allt handlade om pengar för ledningen. Kom sanningen fram riskerade hemmet att förlora elever, säger han.

Den dåvarande vårdchefen dementerar kritiken. Och Håkan Ramstedt, som är och var vd för hemmet, tror inte att det gick till så här.

– Om det gjort det är det inte lämpligt och jag tar avstånd ifrån det, säger han.

Hur kommer det sig att ungdomarna natt efter natt kunde lämna verksamheten, och i vissa fall prostituera sig?

– Lyckas de rymma har vi brustit i vår uppmärksamhet, vilket inte är acceptabelt. Vi måste se till att personalen bemöter och tror på ungdomarna när de berättar saker, och att de vet hur de ska hantera situationerna, säger Håkan Ramstedt.

Men han kan inte lova att något liknande aldrig händer igen.

– Vi driver en verksamhet som inte får eller ska låsa in ungdomar. Men vi kan försöka förhindra det genom att göra vårt jobb.

Elin och Louise, som Lokaltidningen Mitt i valt att kalla dem, kunde smita från Roslagens elevhem om nätterna utan att någon ingrep.