ANNONS

Skulle ha julklappar – åkte på stöldturné

De tre unga männen gav sig ut på en två dagar lång våldsam stöldturné – en månad före jul. Med sig fick de datorer för flera tusen kronor. Nu har rånartrion dömts för stölderna.
ANNONS

De tre männen, som alla är mellan 18 och 25 år gamla, började med att gå in i en livsmedelsbutik i Högdalen och stjäla choklad för ett par tusen kronor. Dagen efter återkom de och försökte stjäla kaffe för 6 000 kronor, men stoppades av personalen.

Samma dag i november tog stöldturnén fart på allvar.

Inne på en större hemelektronikkedja i Norsborg gick två av männen in och tog tre datorer och en mobiltelefon till ett värde av tiotusentals kronor.

Den tredje mannen, som suttit ute i en väntande bil, kom också in i butiken och stoppade handen innanför jackan.

Personalen trodde att mannen hade en pistol på sig.

– Gör ingenting, låt dem gå, uppmanade han personalen.

En av de tre männen ska också ha hotat att ”skjuta skallen” av en i personalen.

Färden fortsatte mot Haninge och vid en rondell längs Söderbyleden ska en av männen ha krossat en förbipasserande bilists bakruta.

Den krossade rutan är ett mysterium. Polisen var vid tidpunkten för händelsen säker på att en av männen skjutit med ett vapen mot bilen, men för detta hittades inga bevis.

ANNONS

Enligt gärningsmännen ska deras bil ha stött samman lätt med den andra bilen och att de signalerade till bilisten att denne skulle stanna vid en rondell. De har sagt i förhör att de ville lösa försäkringsfrågan. Bilisten har i sin tur uppgett att han var rädd och därför inte stannade.

Någon sekund senare pangades mannens bakruta. En av gärningsmännen har hävdat att han kastat en skruvmejsel mot rutan. Några bevis för att rutan krossats på annat sätt finns inte.

Männen avslutade det intensiva dygnet med att åka till Dalarö. I en livsmedelsbutik stal de återigen choklad, nu för över 2 000 kronor.

– Männen var inte i helt fräscht tillstånd och skulle ha ihop sina julklappar, säger Elisabet Bergström, vice chefsåklagare.

Två av de tre männen, som samt­liga har blivit dömda för brott tidigare, greps i Farsta några dagar efter stöldturnén. Den tredje strax därefter.

En av dem, en 18-årig Älvsjöbo, har nu dömts till två månaders fängelse. De andra två männen, en 25-årig Farstabo respektive 21-årig Fagersjöbo, dömdes till skyddstillsyn.

Den 25-årige Farstabon dömdes även för vapenbrott och för att ha stulit cigaretter och snus för närmare 150 000 kronor tidigare under hösten.