Skulle köpa knark – döms till fängelse

Den 27-årige Lidingöbon planerade att köpa kokain och träffade en säljare i Ropsten. Tillsammans åkte de taxi över bron mot 27-åringens bostad.

Men innan de hann fram slog polisen till.

Stockholms tingsrätt dömde i förra veckan en 27-årig Lidingöbo till tio månaders fängelse för att ha försökt köpa 50 gram kokain i våras.

Enligt domen ska Lidingöbon en kväll i mars ha träffat en 42-årig bekant i Ropsten och därefter tagit en taxi till 27-åringens bostad på Lidingö.

men polisen spanade42-åringen, som tidigare har dömts för att ha förmedlat narkotika till olika köpare. Därför befann sig en patrull i Ropsten.

Polisen hade nämligen med hjälp av telefonavlyssning fått veta att 42-åringen samma kväll skulle träffa en köpare vid Ropstens tunnelbane­station.

När Lidingöbon och hans bekante satt sig i taxin och åkte i väg skuggades de av polisen. Taxibilen körde upp på Lidingöbron i riktning mot Lidingö och efter en kort färd ingrep polisen och stoppade taxin.

Enligt domen ska en plastpåse med narkotika inlindad i packtejp ha legat under det baksäte där 42-åringen suttit.

Tingsrätten anser att avsikten varit att 42-åringen skulle sälja kokain till Lidingöbon.

I Lidingöbons bostad fann polisen 20 000 kronor i kontanter vilket ”förklarar att överlåtelsen skulle ske hemma hos honom”, enligt domen.

42-åringen dömdes för narkotikabrott och Lidingöbon för försök till narkotikabrott.

Advokaten Thomas Wejlander är 27-åringens försvarare.

– Min klient förnekar brott och vi anser att det här är ett för högt straff. Jag utgår från att vi ska överklaga domen, säger han.

Fakta

Narkotikabrott på Lidingö

*Till och med september

Källa: Brottsförebyggande rådet, BRÅ