Skulle provköra – stal åtta bilar

Mannen fastnade på en övervakningsbild vid en av sina stölder. Här gör han sig redo att sätta sig i förarsätet, i bilen längst upp till vänster.
Mannen fastnade på en övervakningsbild vid en av sina stölder. Här gör han sig redo att sätta sig i förarsätet, i bilen längst upp till vänster.
Söderortsbon bad att få provköra exklusiva bilar som annonserades ut på Blocket. Men väl bakom ratten körde han i väg och kom inte tillbaka.

På tre månader hann åtta bilägare bli av med sina fordon.

Erik skulle resa till släkten i Norrland när han fick ett samtal från en 32-årig man från Skarpnäck.

Skarpnäcksbon hade sett att Eriks Audi låg ute till försäljning på Blocket och ville träffas.

Han mötte ”köparen” på en bensinmack i Stockholm och körde sedan runt i 20 minuter. Under tiden småpratade de om allt möjligt. Erik berättade att han nyligen hade blivit pappa och mannen sa att han också hade barn, frågade om barnvagn fick plats i bakluckan och ställde andra frågor om bilen.

– Han var vänlig och kändes genuint intresserad, men plötsligt sa han att han tyckte att det lät konstigt när jag växlade.

De stannande till för att lyssna. Skarpnäcksbon frågade då om han fick provköra. De bytte plats, men när Erik hade hunnit halvvägs runt bilen och var på väg att sätta sig i passagerarsätet tryckte mannen gaspedalen i botten och körde i väg.

– Det var surrealistiskt, nästan som på film. Bildörren var fortfarande öppen när han drog i väg och där stod man själv i regnet i Alvik, säger Erik.

Ett par dagar senare hittade polisen mannen som var villkorligt frigiven för tidigare bilbedrägerier och dessutom redan begärd häktad i ett annat fall. Han körde Eriks bil, fast med andra nummerplåtar. När polisen skulle gripa honom försökte han enligt domen fly och Eriks bil fick stora skador.

Erik blev enligt tingsrätten det sista och åttonde offret i en tre månader lång räd av bilstölder. Mannen som framför allt stal premiumbilar som Porsche, Audi eller BMW, dömdes nyligen till två års fängelse.

– Det värsta med det här har varit all logistik med att låna olika bilar. Audin var först på teknisk undersökning, sedan på verkstaden och jag har fortfarande inte fått tillbaka den, säger Erik som rekommenderar den som vill sälja sin bil att ha någon med sig.

Skarpnäcksbon nekar till brott.

– Han har berättat om en annan person som liknar honom och som har legat bakom detta, säger hans försvarsadvokat Jonas Granfelt.

Thomas Bäcker, säkerhetsansvarig på Blocket, säger att man alltid ska kolla körkort när man säljer sin bil.

– Följ med på provkörningen och stäng av bilen och ta nyckeln när ni byter plats, säger han.