Skumparty och musik på Haningefestivalen

Hip-hop, parkourshow, prova på rap och skumdisco. Det är några av programpunkterna på årets Haningefestival vid Rudansjön nu på lördag.

Det är ideella X-cons, där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället, som arrangerar Haningefestivalen för tredje året i rad.

I fokus står de unga. Haningeungdomar från 14 år och uppåt har varit med och planerat festivalen. Ett 60-tal deltar på ett eller annat sätt.

En del av de unga kommer själva att uppträda – och de gör det för andra ungdomar och vuxna.

– Unga ska själva ta ansvar genom att till exempel uppträda eller sälja saker. Det ökar självkänslan, säger Davis ”Dennis” Aksay, ordförande i X-cons.

Festivalens syfte är att vara en del av det brottsförebyggande arbetet och hålla unga borta från gatan.

Förra året kom cirka 500 besökare under två festivaldagar. I år hålls den bara en dag med start klockan 13.

Det finns möjlighet att pröva på parkour, byggställningar kommer att monteras för ändamålet, och det blir även ett framträdande på scenen.

Parkour är på tapeten i Haninge. En anläggning planeras nämligen i Jordbro. Att hålla på med parkour i gatumiljö kan vara farligt både för utövarna och för andra människor, enligt Dennis Aksay.

– Vi är väldigt glada för att det blir en anläggning, säger han.

Andra programpunkter på lördag är turkisk folkmusik och magdans.

Festivalen avslutas vid klockan 22.30 på kvällen. Sista programpunken är skumpartyt. En skummaskin ska ge discot en extra dimension.

– Vi kommer att behöva handdukar och hoppas att något företag sponsrar oss med det, säger Dennis Aksay.

Hur gör ni om det regnar på lördag?

– Vi har beställt många tält. Då får vi använda dem, säger han.