ANNONS

Skydd mot bluff var lurendrejeri

Bo Tissarie i Öster­åker är en av 290 företagare som betalade för ett skydd mot blufföretag. Men tjänsten var i sig en bluff.

Nu har två män dömts för bedrägeriet.
ANNONS

– Jag fick bara en vanlig räkning, sedan fick jag krav med hot om att Kronofogden kunde blandas in. Då slantade jag in drygt 2 600 kronor, berättar företagaren Bo Tissarie i Svinninge.

Själv var han inte ens säker på att han beställt tjänsten.

Nu har två män, bägge 26 år gamla, dömts för svindeln. Totalt lurade männen till sig minst 1,2 miljoner kronor genom att skicka räkningar till företag – för tjänster som aldrig levererades.

Enligt domen utlovade blufföretaget spärrtjänster mot försäljnings-, företags- och reklamsamtal – och en prenumeration på listor över företag som skrev ut bluffakturor.

Under några månader 2011 lyckades männen lura åtminstone 290 svenska företag att betala över 2 000 kronor vardera för ”tjänsterna”.

– Man blir förbannad när folk lurar en. Och förvånad att de lyckas lura så jäkla många, säger Bo Tissarie.

Blufföretaget leddes från Thailand där den ene mannen var bosatt. Han har erkänt och dömdes nyligen av Linköpings tingsrätt till ett års fängelse för grovt bedrägeri. Den andre mannen dömdes för medhjälp till grovt bedrägeri till villkorlig dom.

Av listan på målsägare framgår att Bo Tissarie inte är den ende i trakten som lurats: ytterligare två österåkersföretag lurades, liksom en företagare i Vaxholm. I Täby svindlades fem.

Jan Granqvist är rotelchef på polisens nationella bedrägericenter. Att skojarna försöker sälja ”skydd” mot falska fakturor är bara en av många varianter, enligt honom.

ANNONS

– Det man kan säga generellt är att de utnyttjar folks osäkerhet och rädsla. Mitt råd är att ifrågasätta så mycket som möjligt och ta reda på vad man kan om den som vill sälja något.

Lokaltidningen Mitt i har sökt den fängelsedömde mannens advokat för en kommentar.

På senare år har antalet bedrägerier i Sverige ökat kraftigt.

Man blir förvånad att de lyckas lura så jäkla många.Bo Tissarie, företagare