Så skyddar du dig när katastrofen kommer

Herman Geijer är författare, föreläsare och zombieöverlevnadsexpert.
Herman Geijer är författare, föreläsare och zombieöverlevnadsexpert.
På måndag kommer författaren Herman Geijer till Lidingö stadsbibliotek. Han har tips på hur man klarar av om en huvudvattenledning skulle börja läcka igen.

Först försvann vattnet. Sedan kom det tillbaka – men då behövde det kokas för att kunna drickas. Det blev en tuff första januarihelg för många Lidingöbor, särskilt för dem som bor på södra delen av ön.

Många upplevde att informationen från kommunen var knapphändig, något som Mitt i Lidingö har skrivit om.

Men hur ska man göra för att klara en ny vattenläcka eller en kris av något annat slag?

På måndag kommer författaren, föreläsaren och zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer till Lidingö stadsbibliotek med sin föreläsning: ”Överlev katastrofen, tolv sätt att förbereda dig”. Det är också namnet på hans nya bok.

– Det viktigaste är att ha vatten. Jag skulle säga att det är bra att ha tio till tjugo liter per person som bor i hushållet. Man kan ha det i lite större dunkar. Utan vatten är vi människor ur funktion efter bara tre dagar, säger han.

En bra grannsämja

Föreläsningen ska handla om hur man bäst klarar sig vid en eventuell katastrof. Det är inte bara vatten och mat som är viktigt för att kunna överleva.

– Det finns forskning som visar att de som klarade sig bäst under orkanen Katrina i Louisiana 2005 var de som hade bra kontakt med sina grannar. En bra grannsämja kan vara hela skillnaden, säger Herman Geijer.

Och det behöver inte vara orkan. Att ha bra kontakt med sina grannar kan vara nog så viktigt även när vattenledningar läcker.