ANNONS

Så skyddar sig Djursholms ridskola mot hästsmittan

Eva Ulf, ridskolechef på Djursholms ridklubb är bekymrad över spridningen av virusabort.
Eva Ulf, ridskolechef på Djursholms ridskola är bekymrad över spridningen av virusabort.
Hästanläggningar och ridskolor har isolerat sig efter att det blivit känt att ett dödligt virus spridit sig till hästar i olika stall.
– Det viktigaste är att inte blanda hästar. Hästar från olika stall får inte komma i närheten av varandra, säger Eva Ulf på Djursholms ridskola
ANNONS

När det i januari blev känt att den farliga och mycket smittsamma hästsjukdomen virusabort hade hittats på ridskolan Skånsta Ryttare i Åkersberga var förhoppningen att det skulle gå att begränsa smittspridningen dit. Flera sjuka hästar med den dödliga varianten av viruset har sedan dess hittats på andra anläggningar i Stockholmsområdet.

”Vi har stängt anläggningen”

Djursholms ridskola har vidtagit kraftiga åtgärder för att skydda sina hästar från den fruktade smittan.

– Vi har stängt anläggningen nu för inkommande hästar och ingen får åka härifrån. Vi stannar hemma om det inte är något allvarligt veterinärbesök som ska göras, förklarar ridskolechef Eva Ulf på Djursholms ridskola i Danderyd.

Täby Ryttarsällskap har också isolerat hästarna.

– Det finns inget annat att göra än att isolera sitt stall. Alla måste ta det gemensamma ansvaret för att få bukt med det här viruset, säger Mikael Karlén, ordförande i Täby Ryttarsällskap.

”En personlig och ekonomisk katastrof”

Enligt Mikael Karlén, ordförande i Täby Ryttarsällskap, är det ett nödvändigt beslut att isolera anläggningen. Täby ryttarcenter, där klubben håller till, har drygt 60 hästar.

– Får man in ett sådant här virus i en sådan besättning vore det både en personlig och ekonomisk katastrof. Ur det perspektivtet finns det inget annat att göra, säger Mikael Karlén.

Tävlingstopp i tre veckor

Svenska Ridsportförbundet har beslutat om tävlingsstopp under åtminstone tre veckor. Täby Ryttarsällskap måste därför ställa in dressyrtävlingarna den 23-24 februari, som Mitt i tidigare i dag berättat. Enligt Mikael Karlén är det rätt beslut i ljuset av att smittspridningen ännu inte har begränsats.

– Det är ju ännu mer allvarligt att det har varit nya utbrott. Om det hade varit så att det här viruset hade isolerats till Skånsta så hade vi nog inte ställt in tävlingen och då hade nog inte Ridsportförbundet gått ut med tävlingstopp.

ANNONS

Djursholms ridskola ska ha klubbtävling på söndag, men denna gång får endast medlemmar som har hästar i hemmastallet delta. En planerad clinic på måndag ställs in helt, enligt Eva Ulf.

Varken Täby Ryttarsällskap eller Djursholms ridskola kan trots alla ansträngningar att skydda sig ännu inte blåsa faran över. Det finns inga garantier för att deras hästar inte redan är smittade.

– Nej, det kan vi inte garantera, konstaterar Mikael Karlén.

Eva Ulf bekräftar också att den oron finns i Djursholms ridskola

– Om vi har otur så kan vi vara smittade, säger hon.

Bekymrade över smittspridningen

Mikael Karlén är bekymrad över att smittspridningen inte är under kontroll. Han betonar att alla som rör sig mellan olika stall måste förstå allvaret. Tränare har börjat att åka ut till enskilda anläggningar istället för att samla ihop flera hästar från olika ställen i sitt eget stall, uppger han.

– Det krävs inte så mycket misstag för att det ska gå över styr igen. Därför måste alla vara på tårna, säger Mikael Karlén.

Eva Ulf tycker att det just nu är bäst att undvika både hovslagare och veterinär om det inte är helt nödvändigt. Alla som går in i deras stall ska dessutom skölja av ridstövlarna i en balja med desinfektionsmedel. De följer förstås också upp hästarna extra noga.

– Om en häst får feber ser du det för då är den sjuk och hängig. Då gäller det att vara snabb, säger Eva Ulf.

Hur illa är det här, att smittan inte är stoppad ännu? 

– Det här är jätteilla. Det är också otroligt tråkigt för Skånsta som har förlorat fyra hästar, säger Eva Ulf.

Fakta

Så drabbar viruset hästar

Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen. Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också.

Källa: Källa: SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.