ANNONS

Tog bild på skyddsobjekt – greps vid Säpos huvudkontor i Solna

Säpo, skyddsobjekt
Enligt skyddsvakten uppträdde 34-åringen märkligt, och i hans telefon fanns en bild på Säpos huvudkontor, som är ett skyddsobjekt.
En skyddsvakt på Säpos huvudkontor i Solna såg hur en man riktade sin mobiltelefon mot byggnadens fasad. Mannen greps och ställs nu inför rätta för att ha fångat kontoret på bild.
ANNONS

Det var vid lunchtid i onsdags som en av Säkerhetspolisens skyddsvakter fick ögonen på 34-åringen. Väktaren tyckte att 34-åringen tittade konstigt omkring sig och att det såg ut som att han tog bilder med sin mobiltelefon riktad mot fasaden på myndighetens huvudkontor på Bolstomtavägen i Solna.

Väktaren grep 34-åringen och tog med honom till ett rum inne på huvudkontoret i väntan på polis. 34-åringens mobiltelefon gicks igenom och en nytagen bild på huvudkontoret, som är ett skyddsobjekt, hittades. På bilden syns Säpos logga, delar av huvudkontorets fasad, ett antal fönster, en lyktstolpe och ett träd. Bilden fotograferades av och raderades sedan.

34-åringen, skriven på en adress i länet, åtalas nu vid Solna tingsrätt misstänkt för olovlig avbildning av skyddsobjekt. Åklagaren föreslår att han ska dömas till dagsböter.

Fick tillbaka telefonen

I tisdags, dagen innan 34-åringen greps i Solna, väcktes åtal vid Göteborgs tingsrätt mot en man som misstänkt för att i stor omfattning ha dokumenterat, fotograferat och kartlagt totalt 36 olika militära skyddsobjekt på olika platser i landet och spridit en del av informationen.

I Solna kunde det konstateras att 34-åringen inte hade spridit vidare bilden på något sätt, och han fick därför tillbaka telefonen när han släpptes.

”En kul grej”

I förhör har 34-åringen erkänt att han tog bilden. Han säger att han gjorde det när han passerade Säpos lokaler på väg till jobbet och att han hade tänkt skicka bilden till sin chef som ett skämt. Han säger att han vet om om att det inte är tillåtet att fota skyddsobjekt, men att han den här dagen inte tänkte på det, att han tyckte att det var ”en kul grej” och inte hade några avsikter som rör varken spioneri eller terrorism.

Fakta

Skyddsobjekt

  • Ett skyddsobjekt har enligt skyddslagen ett förstärkt skydd mot sabotage, terroristbrott, spioneri och röjande av hemliga uppgifter. Det kan handla om byggnader som är avsedda att leda statlig eller kommunal verksamhet där uppgifter finns som inte får hamna i orätta händer.
  • Utöver Säpos huvudkontor är militära anläggningar, riksdagen, statsministerns och statschefens bostäder några exempel på skyddsobjekt.
  • Bevakningspersonalen vid skyddsobjekt, så kallade skyddsvakter, har utökade befogenheter till exempel när det gäller att kontrollera personer och fordon som passerar. En del skyddsobjekt är det förbjudet att avbilda, beskriva och mäta. Det innebär bland annat att fotografering är förbjuden.
Källa: Säkerhetspolisen