ANNONS

Efter skyddsstoppet – Ungdomens hus flyttar

Rinkeby: Ungdomens hus flyttar ut - lokalerna för svåra att bevaka
Ungdomens hus i Rinkeby är på väg att flytta ut ur de nuvarande lokalerna.
Ungdomens hus i Rinkeby är på gång att flytta från den nuvarande lokalen.
Den politiska oppositionen är kritisk till bristande insyn i utredningen som ligger till grund för förslaget.
ANNONS

Ungdomens hus i Rinkeby tvingades tidigare i år att stänga efter att fackförbundet Kommunal lagt ett skyddstopp. Verksamhet i lokalerna förbjöds tills vidare efter att maskerade och hotfulla personer kommit in i lokalen.

Enligt Benjamin Dousa (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, har det förutom det hotfulla besöket även tidigare förekommit narkotikaförsäljning i ungdomsgårdens lokaler.

Beslut nästa vecka

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd är nu på gång att säga upp hyresavtalet för lokalerna. Ärendet behandlas av politikerna nästa vecka.

– Ungdomens hus har varit och är en viktig verksamhet, men vi kan inte bedriva verksamhet som inte är säker, säger Benjamin Dousa.

– Tanken är att verksamheten ska kunna fortsätta men i andra lokaler. I vilka lokaler är inte klappat och klart, vi får återkomma om det. Huvudspåret är att verksamheten ska fortsätta vara i Rinkeby.

Inte aktuellt öppna igen

Lokalerna som Ungdomens hus fram till skyddsstoppet  huserat i fungerar inte som tänkt, enligt Dousa, och är inte aktuella att öppna för verksamhet igen:

– I grund och botten är det en idrottslokal. Man kan ta sig in olika vägar och det är svårt att ha koll på ytterdörrarna, säger Benjamin Dousa.

Kritiserar bristande insyn

Elvir Kazinic (S), vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, är kritisk till hur ärendet med Ungdomens hus har hanterats. Den politiska oppositionen har enligt Elvir Kazinic inte haft inblick i den utredning som gjorts av ungdomsgården med anledning av skyddsstoppet.

– Det är klart vi blir oroliga. Kommer dom att erbjuda en alternativ lokal, frågar sig Elvir Kazinic. Det är jätteviktigt att det finns en lokal.

ANNONS

Kazinic noterar att ungdomsgården under skyddsstoppet har haft en verksamhet som bedrivits på andra sätt, utan en fast lokal. Men att ersätta en fast lokal med sådana verksamheter räcker inte, anser han.

Vi kommer kräva mer information

Elvir Kazinic (S)

Elvir Kazinic blir inte lugnad av beskedet Benjamin Dousa lämnar, att stadsdelen letar efter alternativa lokaler. Redan i dag är det ont om lokaler i Rinkeby anpassade för den här formen av verksamhet:

– Vi kommer kräva mer information, vi diskuterar inom den socialdemokratiska gruppen, vi kommer att reagera på nåt sätt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.