S: ”Skyll inte ifrån er”

Khashayar Farmanbar.
Khashayar Farmanbar.
Ansvaret för att Nacka måste köpa in bostadsrätter för att kunna ta emot nyanlända är moderaternas eget.
– Att skylla på andra är provocerande, säger oppositionsrådet Khashayar Farmanbar, S.

I går uttalade sig kommunalrådet Mats Gerdau, M, för Mitt i Nacka med anledning av den debatt som uppstått om att kommunen köper bostadsrätter för att ta emot nyanlända. Han får just nu mycket kritik av Nackabor som inte tycker om den lösningen. Själv tyckte han att ilskan var felriktad och att det är regeringen som ska klandras. Han är dessutom kritisk till den så kallade anvisningslagen som ger Migrationsverket rätt att bestämma hur många flyktingar varje kommun ska ta emot.

Oppositionsrådet Khashayar Farmanbar ger inte mycket för den hållningen.

– Att skylla på andra blir provocerande. Hela Europa, Nacka också, ska ta förstås emot flyktingar. Men när Gerdau skyller på någon annan och säger att det är anvisningslagens fel blir det skrattretande. Det är ju knappast kommuner som Botkyrka eller Luleå som köper dyra bostadsrätter för att ta emot de nyanlända. De har däremot allmännyttiga bostadsbolag.

I Nacka finns dock ingen allmännytta eftersom kommunen sålt ut det bostadsbeståndet.

– Därför har våra ungdomar svårt att hitta bostäder och samtidigt budar kommunen på de bostadsrätter som finns ute. Då har vi inget eget bostadsbestånd att jobba med.

Samtidigt deltog S, precis som alla andra partier i Nackas kommunfullmäktige, när beslutet fattades i november om att anslå 300 miljoner till sociala bostäder. Varav en del alltså löses med bostadsrätter.

– Vi röstade inte emot. Eftersom den långsiktigt skadliga politiken som moderaterna fört tvingar oss till den lösningen. Samtidigt föreslog vi att man måste påbörja bygget av ett kommunalt bostadsbolag.

Skulle 300 miljoner räcka till det?

– Det skulle åtminstone ge en bra start på ett allmännyttigt bestånd.

Vad tycker du att kommunen ska göra i den situation som är nu?

– Nu tvingas vi till den här lösningen. Men jag konstaterar att flyktingsituationen fanns redan för två år sedan. Redan då föreslog vi att de 100 miljoner vi anslagit till att bostadsrätter skulle användas till att påbörja uppbyggnaden av en allmännytta. Den hade i så fall varit på plats nu. Jag tror att i stället för att springa efter kortsiktiga brandutryckningar måste Nacka ha ett eget bostadsbestånd.