Skyllde rattfyllan på dålig mobilapp

Mannen var ute och festade vid Stureplan och drack några öl. Men när han körde hem stoppades han av polisen på Kungsholmen. Nu har han dömts för ratt­fylleri – trots att hans promilleapp ska ha visat godkänt.

Mobilappar där du kan skriva in kroppsvikt och alkoholintag för att vara säker på att vara ”körbar” efter en kväll på krogen är inte ovanliga.

Till och med System­bolaget har lanserat appen Promillekoll – men med friskrivningen att den inte ska användas för att bedöma körförmåga.

För apparna ger ingen ­garanti på att du är nykter.

I förra veckan dömdes en man från Saltsjöbaden för rattfylleri sedan han stoppats av polisen på väg hem från Östermalm. Men mannen, som är i 40-årsåldern, nekade till brott eftersom han ska ha använt en mobil-app för att ha koll på promillehalten. Enligt Nackabon, som ­säger att han drack två starköl och en mellanöl mellan klockan 18 och 22.45 den aktuella kvällen, skulle han inte ha satt sig i bilen om han känt sig berusad.

Men tingsrätten ansåg inte att säkerhetsåtgärden med alkoholmätar-appen och det modesta alkoholintaget duger för ett frikännande.

– Jag är skeptisk till den här typen av promille­mätare. Det går inte att lita på dem till hundra procent. Det finns olika typer av ­mätare att köpa men de är oftast inte lika tillförlitliga som våra mätare, säger ­Tomas Samuelsson vid Nackapolisen.

Han menar att nolltolerans är den enda vägen för att undvika risken att ­dömas för rattfylleri.

– Vi får alla sorters invändningar i förhör och många påstår att de känner sig helnyktra.

Mannen dömdes i Stockholms tingsrätt till 40 dagsböter för att ha haft 0,32 promille alkohol i blodet.

Fakta

Få rattfulla på Kungsholmen

Förra året anmäldes 3 662 fall av rattfylleri i hela Stockholms län.

I innerstan fick polisen in 743 anmälningar om att bilförare kört alkoholpåverkade.

Minst drabbat var dock Kungsholmen med 63 anmälda rattfyllerister.

Det var det lägsta antalet i stadsdelen under de senaste tio åren.

Källa: BRÅ