Gamla skyltar lyser fortfarande upp västerort

Gamla skyltar Västerort.
De gamla 50-talsskyltarna går hem hos Gun Tängström.
I Vällingby centrum finns den äkta varan, medan det i Grimsta flirtas friskt med 50-talskänslan. Mitt bland köpcentrum, nybyggnationer och LED-lampor finns de kvar, de gamla skyltarna som än idag lyser upp västerort.

– Det är fett fint när det lyser, säger Josefin Younathan.

16-åringen sitter på en bänk och tittar mot fontänen på Grimsta torg. Sedan 2011 sitter färgglada skyltar uppe på husväggarna.

Skyltsafari i Bromma och Västerort

Gun Tängström uppskattar skyltarna på Grimsta torg. Foto: Åsa Sommarström.

”Tobaksbutik”, ”restaurang” och ”blommor” vittnar om utbudet. Här flirtar bostadsbolaget Svenska bostäder friskt med 50-talskaraktären i Vällingby centrum. Och det går hem bland de boende.

– Det ser väldigt trevligt ut, säger Gun Tängström.

Spångas skyltar har visat vägen för kunderna – i drygt 60 år

Jonas Elamson, kommunikatör på Svenska bostäder, berättar att skyltarna är en del i att binda samman Grimsta torg med Vällingby centrum.

–  Det fanns såklart en tanke att anpassa dem efter hur det övriga området ser ut, så att de passar till arkitekturen, säger han.

Fontänen; Vällingby torg; Vällingby centrum

Fontänen i vinterskrud. För några år sedan renoverades den men är nu tillbaka.

Den kanske mest kända, och äkta, skylten står biografen Fontänen ett stenkast bort för. Trots snart 70 år av slitage från väder och vind lyser den gamla trotjänaren med snirkliga bokstäver i kraftigt gult neon.

Skyltarna är här för att stanna

I Sveriges första ABC-stad, Vällingby centrum, skulle allting som människor behöver så som jobb, butiker och läkare, finnas på armlängds avstånd. 1954 invigdes staden i sällskap av statsminister Tage Erlander och 100 000 stockholmare. 

Vällingby centrum.

Vällingby centrum på 1950-talet.

Sedan invigningen har många glatts åt 50-talskänslan i området. Och den finns kvar, vilket syns i originaldetaljerna.

Det är fett fint när det lyser

Josefin Younathan

Att titta på den roterande klockan vid Vällingbyplan, med urtavla på ena sidan och det karaktäristiska v:et på den andra, är som att stanna tiden för en stund.

Skyltsafari i Bromma och Västerort

Klockan på Pallashuset i Vällingby torg. Foto: Åsa Sommarström.

Idag har Folktandvården sina lokaler i Pallashuset, men ovanpå har skylten med klocka visat tiden för de kringgående i 65 år. Och det lär den fortsätta göra.

Brommas gamla skyltar är här för att stanna