ANNONS

57 nya skyltar ska ge sug efter Jakans historia

Cecilia Persson, ekolog, Järfälla kommun
Cecilia Persson är ekolog i Järfälla kommun
Vet du att det döljer sig gamla gravhögar, gravfält och husgrunder under marken du går på? 57 nya skyltar ska väcka intresset för Järfällas kulturminnen .
– I och med det här hoppas jag att fler lär känna kommunens historia, säger projektledaren.
ANNONS

De gamla skyltarna som berättade om Järfällas kulturminnen hade 20 år på nacken. Nu har sprillans nya skyltar tagits fram i ett samarbete mellan Järfälla kommun, Järfälla hembygdsförening och konsulten Uppdrag Arkeologi.

– Vi har moderniserat informationen så att det är mer lättläst och fler bilder. Vi tänker oss att det är mer tillgängligt nu, säger Cecilia Persson,, projektledare och ekolog  i Järfälla kommun.

Berättar om försvunna platser

Förhoppningen är att fler ska stanna upp och läsa om Järfällas förflutna. Cecilia Persson tror att de som tar sig tid att läsa kommer bli överraskade av skyltarna som skildrar en period från 400-talet e Kr till våra dagar.

– Jag tror inte alla järfällabor har koll på det här. Inte alls. När man har en gammal byggnad framför sig så förstår man ju. Men husgrunder, gravhögar och gravfält är inte lika lätta att upptäcka. I och med det här hoppas jag att fler lär känna kommunens historia, säger hon.

De flesta av de totalt 57 skyltarna är redan utplacerade och de sista sätts upp under våren.

Fakta

Tre tips på historiska platser i Järfälla

  1. Jakobsbergs gård uppfördes under 1700-talet. Här omkring finns skyltar som berättar om gården och folkhögskolan, Jakobsbergs kvarn och Vibble gravfält.
  2. Görvälns har anor tillbaka till 1400-talets början. Här finns skyltar som berättar om Görvälns gård, Görvälns gamla skola, Görvälns tegelbruk, Görvälns krog.
  3. På Järvafältet är gamla torp och torpställen utmärkta med nya skyltar (t.ex. Nysved, Tånglöt).
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.