Skyltar med folkhemmets födelse

Kommunantikvarien Olof Svanberg har tagit fram de nya historiska skyltarna tillsammans med stadsarkitekten Jan Enfors.
Kommunantikvarien Olof Svanberg har tagit fram de nya historiska skyltarna tillsammans med stadsarkitekten Jan Enfors.
Berättelsen om Sollentunas folkhem innehåller både våta drömmar för husmödrar och moderna mönstersamhällen.

I Rotsunda, Edsberg, Häggvik och Tureberg finns fyra nya skyltar som påminner om platsernas historia.

Klicka dig fram på kartan och läs mer.

När Sollentunas historia kommer på tal handlar det ofta om livet i de fina salongerna på Edsbergs slott, eller kanske epoken då järnvägens ankomst förvandlade jordbruksbygden till en modern villastad med invånare som pendlade till arbetet i Stockholm.

De fyra nya historiska skyltarna berättar om en annan fas i historien: hur Sollentuna blev en del av folkhemsbygget under efterkrigstiden.

– Det är viktigt att uppmärksamma även det skedet i Sollentunas historia, säger kommunantikvarien Olof Svanberg som skrivit texten på skyltarna, medan Sollentunas stadsarkitekt Jan Enfors tagit fram bilderna utifrån gamla fotografier.

Skyltarna innehåller både små och stora berättelser. Om den nya bebyggelsen i Rotsunda, som uppfördes 1949-1950, står det till exempel att läsa:

”När Aftonbladets reporter var på visning av de nya bostäderna konstaterade han: Korkmattsgolv, dörrar av ädelträ och en köksinredning som kan komma det att vattnas i munnen på en husmoder – elspis, arbetsbänk i oljad rödbok, krydd- och kylskåp hör till finesserna”.

– Det handlar om de alldagliga vardagsmiljöerna och hur Sollentuna utvecklades från villasamhälle till förort.

I en tid då Sollentuna åter igen befinner sig i en stor expansionsfas är det viktigt att även vända blicken bakåt i tiden. För att bygga en bra och levande stadsmiljö gäller det att spara lite av de olika tidslagren, menar Olof Svanberg.

– Det är viktigt att ha med sig det förflutna för att bygga en god framtid, och de här skyltarna bidrar med små pusselbitar i berättelsen om platsernas historia, säger Olof Svanberg.

Bild: TerraMetrics, Google maps