ANNONS

Skyltarna som väcker nostalgi och känslor

Yan Karim och Tunay Ibrahim har haft salong Emve vid t-banan i nästan 15 år.
Yan Karim och Tunay Ibrahim har haft salong Emve vid t-banan i nästan 15 år.
Santa Fe i Kärrtorp slog upp dörren för fikagäster 1952. Sofie Thorsbrink driver det idag.
Santa Fe i Kärrtorp slog upp dörren för fikagäster 1952. Sofie Thorsbrink driver det idag.
 År 2006 renoverades biograf Reflexen, då kom den röda neonskylten på plats igen.
År 2006 renoverades biograf Reflexen, då kom den röda neonskylten på plats igen.
Teater Reflex scenmästare Malin Sandell och producent Kajsa Nordin.
Teater Reflex scenmästare Malin Sandell och producent Kajsa Nordin.
De minner om en svunnen tid. Och väcker känslor hos många. Det handlar om de anrika neonskyltar som fortfarande finns kvar på flera håll i söderort.
ANNONS

Santa Fe i Kärrtorp slog upp dörren för fikagäster 1952. Det sägs att det var en amerikan från New Mexico som drog i gång konditoriet för 65 år sedan. Därav namnet Santa Fe. Neonskylten har suttit uppe sedan starten.
Stammisen Paul Wsterlund tycker att det är bra att skylten fått vara kvar.

– Det är roligt att lite gammal kultur bevarats. Det sätter accent på ett annars rätt så likformigt område.

Sofie Thorsbrink har drivit konditoriet sedan i november förra året. Skylten är en riktig klenod tycker hon.

– Den väcker nog en hel del minnen hos de äldre som bor kvar här och som kanske har växt upp här. Jag älskar den. Särskilt under de mörka årstiderna. Att komma upp för backen och se skylten lysa på håll är så härligt på något vis, säger ägaren Sofie Thorsbrink som tog över verksamheten i november förra året.

I glasmontern lockar bakelser och läsk. 1950-talsatmosfären har bevarats och lunchsolen lyser in genom de stora fönstren.

Hur ofta lyser neonskylten?

– Den är tänd varje dag men nu när våren kommer syns det knappt att den lyser så känns lite onödigt mitt på dagen. Den drar jättemycket el, så jag brukar dra ur den ibland. Man måste tänka på miljön också, säger Sofie Thorsbrink och skrattar.

Skylt får hedersomnämnande

Santa Fe fick Stadsmuseets pris i tävlingen ”Lysande skylt” 2014. Biograf Reflexen ligger en kort promenad bort, i Kärrtorps centrum. År 2006 genomfördes en stor renovering av Reflexen, då kom den röda neonskylten på plats igen, som hade varit borta under många år. Den belönades samtidigt med hedersomnämnande vid Årets skylt av Stockholms stadsbyggnadskontor, Skönhetsrådet och Ljusreklamförbundet. På torget utanför biografen flanerar Björkhagsbon Lena Sonntag. Hon tycker inte att skylten för tankarna till svunnen tid.

– Den känns inte alls nostalgisk, snarare modern och pigg, tycker hon.

ANNONS

Inne i den gamla biografens foajé sitter scenmästare Malin Sandell och producent Kajsa Nordin i en röd sammetssoffa. De jobbar på teater Reflex, som delar lokalerna med bion. Båda bor längs linje 17.

Reflexen kallades ”Refflan” på 60-talet, det är många i teaterensemblen som brukade gå på bio här när de var små.

Kajsa Nordin, producent Teater Reflex, Kärrtorp

 

– Reflexen kallades ”Refflan” på 60-talet, det är många i teaterensemblen som brukade gå på bio här när de var små. Och det kommer ofta in folk här och tittar och minns sin barndom ”Tänk att den finns kvar” brukar de säga, berättar Kajsa Nordin.

Malin Sandell, 60-talist, minns en butik från sin barndom.

– Det fanns en affär som hette Gottis med en gammaldags snirklig skylt. Det var så mysigt att gå dit med veckopeng och handla. De gamla neonskyltarna påminner om barndom på något sätt, de är hemtrevliga, säger hon.

Satsning på neon i Bagis

Här i Kärrtorps centrum ser butikernas skyltar olika ut. Kajsa Nordin tittar ut genom fönstret.

– Lite nytt, lite halvgammalt, lite gammalt. Det är skönt när tiden får ha sin gång med olika stilar och olika epoker. Det är som livet liksom, i Bagarbossens centrum sätter Stockholmshem upp nya retroskyltar i gammal stil. Det kan kännas lite tillrättalagt, tycker jag.

Ovanför butikerna i Bagis sitter en blandning av gamla och nya neonskyltar. Spel och tobak fick till exempel sin neonskylt uppsatt så sent som för några månader sedan.

Hårsalong med anor

Bredvid ligger salong Emve. Yan Karim och Tunay Ibrahim har haft hårsalongen vid t-banan i nästan 15 år. Yan Karim gissar att skylten ovanför dörren har suttit där i många årtionden. Att de behöll den var för att de gillade retrogrejen.

– Jag gillar gamla hus också. Det är någonting fint, klassiskt och enkelt över dem. ”Det var helt enkelt bättre förr” säger Yan Karin och skrattar.

Men ni har kompletterat med ganska många egna dekaler i färgstark röd och gul också.

– Det behövs lite extra färg, de gamla skyltarna är fina men de drar inte uppmärksamheten till sig särskilt bra. Det är nästan ingen som tänker på att vi faktiskt heter Salong Emve, säger Tunay Ibrahim.