ANNONS

Skyltarna stjäls för brott

Närpolischefen Anders Jacobsson berättar att de flesta stulna skyltarna används för att slippa trängselskatt eller vid tjuvtankningar.
Närpolischefen Anders Jacobsson berättar att de flesta stulna skyltarna används för att slippa trängselskatt eller vid tjuvtankningar.
Tjuvtankningar och ­andra brott med hjälp av stulna registrerings­skyltar ökar.

Kriminella bygger upp ett lager med skyltar från olika bilmodeller.

– Det är svårt att ­skydda sig, säger polisen.
ANNONS

En svart minibuss tjuvtankade med stulna registreringsskyltar i Upplands-Bro för en vecka sedan. Polisen tog upp jakten men tappade bort förövarna.

När bilen senare stoppades i Stockholm hade skyltarna bytts ut igen och det visade sig att tjuvarna hade ett lager plåtar med sig.

En vecka tidigare användes stulna registreringsskyltar vid ett inbrottsförsök på Prästhagsvägen i Kungsängen.

En granne såg hur ett gäng ungdomar försökte ta sig in i huset. När gänget förstod att de var upptäckta försvann de i en svart minibuss med stulna skyltar.

Om det handlar om samma svarta minibuss är oklart, men vid båda tillfällena användes registreringsskyltar som bilägare i Järfälla anmält stulna.

– Det händer flera gånger i veckan. Det stjäls fem till tio stycken i Järfälla och upp till tre stycken i veckan här i Upplands-Bro, säger Björn Svensson, närpolis i Upplands-Bro.

Anders Jacobsson, närpolischef i Järfälla och Upplands-Bro, delar uppfattningen och menar att stölderna har ökat något den senaste tiden.

– Majoriteten stulna skyltar används vid mindre allvarliga brott som tvjuvtankning och för att undvika trängselskatt eller p-böter. Men det förekommer också vid förberedelse till rån, säger han.

Det händer även att kriminella gäng bygger upp lager av stulna skyltar för att matcha olika bil­modeller och färger på stulna bilar, som i fallet med den svarta ­minibussen.

ANNONS

– De åker inte runt med samma skyltar på särskilt länge. När vi slår på numret kommer det fram att skylten är efterlyst. Men de brukar stjäla flera och ha omsättning på dem. Ibland när vi stoppar tungt kriminella kan vi hitta flera skyltar i bilen, säger Björn Svensson.

För att undvika att behöva betala någon annans räkning påpekar polisen att det är viktigt att man polisanmäler stulna skyltar så snabbt som möjligt.

Provisoriska skyltar går att hämta hos polisen för 90 kronor styck, nya permanenta skyltar kostar ­ytterligare 90 kronor vardera.

Björn Svensson förklarar att det finns vissa sätt att skydda sig på. På äldre bilar kan man till exempel skruva fast sina registreringsskyltar med envägsskruv.

På nyare modeller där det mesta är av plast är polisens bästa tips att lägga ett lager silikon bakom skylten för att limma fast den.

Han har också ett mer handfast tips.

– Om man kan parkera i garage skyddar det lite. Annars kan man ställa bilen så nära en vägg som möjligt så att de inte kommer åt skyltarna. Då har du räddat åtminstone en skylt.

Fakta

Så många skyltar har anmälts stulna

Upplands-Bro kommun

Källa: Polisen

Järfälla kommun

ANNONS