Skynda att julstöka innan undergången

Efter att flera tidigare undergångsprofetior slagit slint, är det snart dags att hålla andan igen.

Den här gången bär de gamla mayaindianernas kalender skulden.

Nästan alla julklappar avprickade, skinkan inhandlad och juleljusen stöpta. Då kan det komma som en trist överarraskning att jorden går under nu på fredag. Åtminstone enligt vissa tolkningar av de gamla mayaindianernas kalender. Då tar kalendern nämligen slut, och det kan ju bara betyda en sak. Eller?

Och tror man inte på det kan man i alla fall fundera över vad som skulle hända om en meteorit störtade ner och träffade, säg Upplands Väsby.

”Plötsligt märks ett kraftigt ljussken i nordöst. Det rör sig under några sekunder sydväst över himlen, allt mer ljusstarkt tills det skiner mer än solen. När det når horisonten flammar det upp och försvinner” skriver forskarna Håkan Andersson och Anders Sandberg i en hypotetisk studie kallad ”Upplands Väsbys Undergång”.

I den listas följderna om en meteorit med 230 meters diameter skulle råka dimpa ned.

Syftet har varit att studera katastrofer med låg sannolikhet, men med stora effekter.

– Om en riktigt stor katastrof inträffar kan det rulla på och ställa till stor skada lång tid framöver, säger Anders Sandberg, som numera forskar vid universitetet i Oxford.

Femton sekunder efter det kraftiga ljusskenet träffas Upplands Väsby av den glödande meteoren.

Enligt simuleringen leder det till en jordstöt som tio sekunder senare skakar stockholmsområdet: ”Bilister har svårt att styra, höghus svajar och möbler kastas omkring.” I sjöar bildas tsunamivågor och byggnader inom ett par kilometer från nedslaget ”pulveriseras fullständigt och begravs av stenmassor”.

Fortsättningen är inte roligare: Både Uppsala och Södertälje nås av stenregn, hus kollapsar och träd och byggnader antänds. Två minuter efter nedslaget tornar ett svampmoln upp över Upplands Väsby och döda och skadade kan räknas i hundratusentals.

I Vaxholm och Österåker, som forskarna placerat i zon 2 från nedslagsplatsen, klarar sig bara tio procent av befolkningen oskadd – resten skadas eller stryker med.

Låter det deppigt kan det vara läge att erinra att det finns gott om domedagsprofetior som inte slagit in. Bland annat skulle jorden gått under redan 1981, 1993 och 1999. Enbart Jehovas vittnen har förutspått jordens undergång vid flera olika tillfällen, bland annat 1914, 1941 och 1974.

…höghus svajar och möbler kastas omkring…ur ”Upplands väsbys undergång”