ANNONS

Skyskrapa kan bli 40 våningar hög

Här, i södra Veddesta i närheten av pendeltågsstationen, planerar kommunen för flera höghus.
Här, i södra Veddesta i närheten av pendeltågsstationen, planerar kommunen för flera höghus.
Turning Torso i Malmö står för inspirationen.
Turning Torso i Malmö står för inspirationen.
Nu ska Järfälla växa på höjden. Kommunen har planer på att bygga riktigt högt i bland annat Veddesta. Malmös Turning Torso är en förebild.

– Vi är beredda på att ta i rejält på höjden. Jag kan tänka mig 35-40 våningar, säger Claes Thunblad (S).
ANNONS

När det 16 våningar höga huset i Kallhäll centrum står klart kommer det att vara Järfällas högsta byggnad. Men i jämförelse med kommunens senaste planer står det sig slätt.

– Med rätt aktör, rätt arkitektur och i rätt miljö kan jag tänka mig runt 35-40 våningar, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad.

Just nu håller en detaljplan för södra Veddesta på att tas fram. Som Mitt i Järfälla berättade förra veckan innebär det ett nytt bostadsområde där Veddesta köpcentrum ligger i dag och ytterligare bostäder ovanpå den bussterminal som planeras intill pendeltågsspåren.

Men för området däremellan planerar kommunen nu något alldeles särskilt.

– Järfälla behöver definitivt ett landmärke, säger Claes Thunblad.

Förebilden är Turning Torso i Malmö med sina 54 våningar och 190 meter. Enligt Claes Thunblad finns det flera byggherrar som är intresserade av att bygga riktigt höga hus och han ser flera fördelar.

– Järfälla är ett draglok i en växande region och en av de kommuner som bygger allra mest. Många vill bo i en stad och många vill bo högt, säger han.

En annan anledning är att markanvändningen blir mer effektiv. Med höga hus kan fler få plats på mindre yta.

– Ett tredje skäl är att det kan bli ett landmärke som sätter Järfälla på kartan ytterligare.

ANNONS

Men han betonar också att höghusen ska byggas där de passar – i närheten av kommunikationer. Närmast i tiden ligger Veddesta och den stora förändring som är på gång i området. Men han öppnar också för att även Jakobsberg så småningom skulle kunna få några riktigt höga hus.

– Vi bygger storstad i de centrala delarna, samtidigt vill vi värna våra naturreservat och gröna områden.

Även oppositionen ser positivt på byggplanerna.

– I närheten av spårbunden kollektivtrafik ska det byggas både tätt och högt, så att de områdena nyttjas så bra som möjligt – att många kan bo och arbeta där, säger Cecilia Löfgreen (M), oppositionsråd.

Hon pekar på att både Veddesta och så småningom Barkarbystaden kan vara lämpliga platser för höghus.

– Jag ser framför mig att det kan utvecklas till norra Stockholms kollektivtrafiknod och då är det definitivt ett läge där man ska möjliggöra för många människor att bo, säger hon.

Höga hus är populärt bland kommunpolitiker – inte bara i Järfälla. I Kista finns flera höga hus med Victoria tower i spetsen, och på Telefonplan byggs just nu Tellus tower – som kommer att bli hela 75 våningar och 237 meter högt.

Enligt Claes Caldenby, professor emeritus på Chalmers, som forskat om modern arkitekturhistoria, är det ingen slump att höghusen poppar upp som svampar ur jorden just nu.

– I ett längre perspektiv kan vi se att det följer ekonomin. När konjunkturen är hög är husen också höga, säger han.

Hans förklaring är att det kostar att bygga på höjden, och då blir skraporna bara möjliga när det finns klirr i kassan. Han är mycket kritisk till politikernas höghusvurm. De höga byggkostnaderna gör husen olönsamma och det går att få till mer effektiv förtätning på runt tio våningar, menar Claes Caldenby.

– Det enda argumentet som egentligt håller är att man vill manifestera någonting. Höga hus har alltid varit en maktsymbol.

ENKÄTFRÅGA: Vad tycker du om planerna på höga hus?

Sofia Källgren, 36 år, Jakobsberg:

– Eftersom vi har bostadsbrist är det en bra idé, men det beror också lite på var. Det kanske inte passar mitt i centrum. Man måste tänka på stadsbilden också, även om bostadsbristen är en viktigare fråga.
Tobias Söderlund, 34, Jakobsberg:

– Jag tycker inte att det passar in just nu, men om man har tankar på att göra om Järfälla mer till en stad i framtiden kan det passa. Det är bra att fler människor får plats, men Järfälla måste fortsätta att vara grönt.
Britt-Marie Norgren, 67 år, Jakobsberg:

– Det låter vansinnigt! Det här är inte Manhattan. Jag har svårt att tänka mig någon plats i Järfälla där det skulle passa. Det är bättre att bygga höghus på platser där det redan finns, som i Kista.
Anders Dahlström, 69 år, Vällingby:

– Nä, det är inget bra! Eller i och för sig, varför inte? Här i centrum skulle det kunna passa. Det kunde vara ballt. Det blir mer modernt.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.