ANNONS

Skyskrapan i Liljeholmen kapas för badälskare

Det blir fortsatt soligt vid Tantobadet i augusti.
Det blir fortsatt soligt vid Tantobadet i augusti.
Den planerade skyskrapan vid Liljeholmen skulle skugga Tantobadet. Planerna fick motstånd bland annat av Länsstyrelsen och sänks nu med nio våningar.
ANNONS

Skyskrapan i Marievik i Liljeholmen som från början planerades till 38 våningar har blivit lägre. När ritningarna presenterades 2015 blev det hårt åtgånget bland annat av länsstyrelsen mot att huset skulle störa flygtrafikens radarsignaler och helikoptertrafiken till Södersjukhuset.

Även protester mot att skyskrapan skulle skugga Tantobadet under några timmar varje eftermiddag i augusti.

– Egentligen var det inte skuggan över badet som var den mest avgörande punkten att låta huset bli lägre även om det såklart hade varit olyckligt. Helikoptertrafiken och vinden var större problem. De nya planerna är på det hela taget en mycket bättre lösning, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) till Mitt i.

Bättre möjligheter för förskola och parker. Foto: JM

Den största utmaningen i hela projektet med det höga huset var dock, enligt Roger Mogert, vinden och hur det skulle påverka markunderlaget.

– Det här är ett bättre projekt då det fanns många frågetecken hur man skulle lösa vibrationerna i marken från vinden. Även hur husen var planerade att stå, som punkthus skulle göra det komplicerat med vind. Nu blir det ett mer kvartersliknande projekt med och större ytor park och förskolor, säger Roger Mogert.

Planerna med det nya kvarteret blir ett bättre projekt menar Roger Mogert. Foto: JM

Badälskare kan ändå pusta ut en aning. I de nya planerna tas nio våningar bort vilket gör att skuggan över Tantobadet infaller i september istället.

ANNONS

– Skugga ett par timmar per dag i augusti kanske inte är så farligt. Men eftersom skuggan skulle inträffa efter fem när folk som arbetar har tid att bada såg många det som ett problem, säger Roger Mogert.

Projektet kommer från samrådet nu och en del saker återstår innan det går ut på utställning. Antagandet av planen ska vara klart efter sommaren.