ANNONS

Skyskrapor kan få byggas i Solna

Nya regler kan krympa säkerhetszonen runt Bromma flygplats. För Solna betyder det att man kan bygga 40 meter högre hus. För Sundbyberg som länge velat få till ett högt landmärke blir det dock ingen skillnad.
ANNONS

Bromma flygplats ställer ofta till det för kommuner och byggherrar som vill bygga höghus. Säkerhetsreglerna vid inflygning är hårda och innebär att husen i en stor oval runt flygplatsen inte kan byggas högre än 59 meter över havet, runt 10 våningar.

Men nu gör nya EU-regler kring flygplatssäkerhet det möjligt att minska säkerhetsområdet runt flygplatser med viss banlängd, enligt Mikael Agnegård, flygsäkerhetskoordinator på Swedavia.

Lokaltidningen Mitt i har tagit del av Swedavias preliminära karta över hur de nya reglerna, som kan införas under 2016-2017, kommer att se ut. För Solna öppnas dörren för högre hus.

– De områden som berörs ligger i de östra delarna, i Bergshamra, Frösunda, Hagalund och Karolinska. Det här skulle medge uppåt 30-40 meter högre byggnader, säger Mikael Agnegård.

I dag ligger största delen av Hagalund i den hårdast reglerade zonen där maxhöjden är 59 meter. Med den nya tolkningen kan husen nå en höjd på 100 meter över havet. Skrapor vid Karolinska och flera våningar extra i Frösunda och Bagartorp skulle tillåtas. I östra Bergshamra skulle det i stort sett bli fritt fram att bygga högt.

Toppen, tycker kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

– Ja, vi hoppas Swedavia lättar på reglerna. Om vi kan få in fler våningar till fler invånare är det jättebra. Ju högre desto bättre, på de platser det passar in.

De riktigt höga husen är lätträknade i Solna. Medan grannen Sundbyberg ofta fajtas med Bromma för sina landmärken, tycks Solnas stadsplanerare inte sträva uppåt skyn.

– Vi hade inte smällt upp 20 skyskrapor om inte Bromma fanns. Det kan ha att göra med allt från höjdregler till att det ska passa i miljön. Det får inte se hur knasigt ut som helst, menar Pehr Granfalk.

ANNONS

Transportstyrelsen väntas besluta om de nya höjderna i höst.

Ju högre desto bättre, på de platser det passar in.Pehr Granfalk (M)