Skyttbrink invigt: ”Planen är 300-400 elever”

Emanuel Ksiazkiewicz och rektor Christer Vestergren inviger Skyttbrinks gymnasium.
Klippa kedja. Emanuel Ksiazkiewicz och rektor Christer Vestergren inviger gymnasiet.
Rektor Christer Vestergren med lite invigningstårta.
Christer Vestergren med lite invigningstårta.
Tårta. Invigning Skyttbrinks gymnasium.
Invigningstårta.
Alf Solander, rektor Tumba gymnasium. Bild från 2017
Alf Solander, rektor Tumba gymnasium, har lämnat ifrån sig Skyttbrink.
Den var tidigare en del av Tumbas gymnasium.
Men från och med i höst är Skyttbrink ett eget gymnasium. I tisdags var det invigning.
– Planen är att skolan ska växa till 300-400 elever på ett par år, säger tidigare rektorn Alf Solander.

På tisdagen invigdes Skyttbrinks gymnasium som ger rum och utbildning för cirka 170 elever. Skolan var tidigare en del av Tumba gymnasium men är avskiljd. Det blir därmed Botkyrkas fjärde gymnasium.

Skyttbrinks gymnasium.

”Det här är en av de finaste skolorna i södra Stockholm och med hyperfina lokaler” säger tidigare rektorn Alf Solander.

Här finns barn- och fritidsprogrammet, bygg- och anläggningsprogrammet, språkintroduktion för nyanlända och yrkestintroduktion genom specialprogrammet Speed Shop. Enligt Botkyrka kommun får många jobb direkt efter utbildningarna.

– Vi ska vara en personlig skola där eleverna efter examen är mogna för arbetslivet, säger Christer Vestergren som är rektor på Skyttbrinks gymnasium i ett pressmeddelande.

Alf Solander som är rektor för Tumba gymnasium slipper nu ansvaret för Skyttbrink. Tumba gymnasium växer ändå och har nu cirka 1 300 elever, ungefär som innan.

– Det blir helt enkelt svårt för mig att vara rektor också för Skyttbrink. En rektor behöver ju vara närvarande på en skola. Planen är att Skyttbrink ska växa till till 300-400 elever på ett par år, säger Alf Solander till Lokaltidningen Mitt i.

Alf Solander, rektor Tumba gymnasium. Bild från 2017

Alf Solander, rektor Tumba gymnasium, har lämnat ifrån sig Skyttbrink.

Botkyrka kommun köpte skolan 2012 för 13 miljoner kronor. Efter det har kommunen renoverat för cirka 18 miljoner kronor. Alf Solander som släppte rektorskapet den 1 juli var gymnasiechef vid tiden för köpet.

– Då ingick flera skolhus och elever så att vi hade intäkter. Jag såg det som en stor chans och lyckades övertyga politikerna om att köpa skolan, säger Alf Solander.

Tårta. Invigning Skyttbrinks gymnasium.

Invigningstårta.

Med under invigningen tillsammans med skolans nya rektor fanns också utbildningsnämndens ordförande som verkar nöjd med hur det fungerar:

– Att fullfölja skolan är den bästa försäkringen för ungdomar att få ett bra liv. På Skyttbrink har man lyckats väldigt väl med detta och jag hoppas att fler kommer kunna ta del av Skyttbrinksandan, säger utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) i ett pressmeddelande.